ČSSD má vážné obavy. Církevní restituce nepodpoří

11.01.2012 16:25

Vládní návrh církevních restitucí je podle ČSSD nešťastný a hrozí, že by kvůli němu mohla být prolomena restituční hranice 25. února 1948. Na dnešní tiskové konferenci to řekli předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc a místopředseda strany Jiří Dienstbier. Sociální demokraté návrh zásadně odmítají a nepodpoří ho ve sněmovně ani v Senátu.

ČSSD má vážné obavy. Církevní restituce nepodpoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Lídři opoziční strany také kritizovali vládní VV za to, že se nakonec přiklonily k podpoře zákona ve vládě. VV se podle nich staly "onucí" premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP O9). Slovo Věcí veřejných podle Tejce už nebude mít žádnou váhu.

Návrh nemá podporu veřejnosti, argumentují sociální demokraté

Sociální demokraté argumentují také tím, že vyrovnání s církvemi v nynější podobě nemá podporu veřejnosti a není na něm celospolečenská shoda. Mělo by se o něm podle nich rozhodnout v referendu, nebo by měl být návrh odložen do doby po volbách.

Vláda dnes schválila zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Hlasování bylo jednomyslné, pro církevní restituce zvedli ruku i ministři za VV, kteří s podporou dříve váhali. Podle předsedy VV Radka Johna členové strany uvěřili zárukám předsedy vlády, že finanční část restitucí nebude mít nepříznivý dopad na občany.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

59 miliard za třicet let

Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi, vyplatí stát církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu, v hodnotě okolo 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví. Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let. Zástupci vlády už dříve odmítli obavy, že by návrh mohl vést k prolomení restituční hranice 25. února 1948.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …