Nad Vondrou a stamiliony pro Promopro je znovu dusno

11.01.2012 18:03

Podle dobře informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz má existovat tajná dohoda mezi ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem a vrchním státním zástupcem Stanislavem Mečlem, aby žalobci co nejvíce prodlužovali vyšetřování kauzy ministra obrany Alexandra Vondry, týkající se zpronevěry stamiliónů korun firmou Promopro během českého předsednictví EU.

Nad Vondrou a stamiliony pro Promopro je znovu dusno
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Sama Vondrova ODS plus šéfové koaličních stran VV a TOP 09 totiž vyzvali Vondru, který byl tehdy vicepremiérem a ministrem pro evropské záležitosti, že pokud v této kauze padne jakékoliv obvinění, aby za to nesl politickou odpovědnost. To by znamenalo jeho kariérní a politickou smrt i konec v aktivní politice.

SLEDUJEME kauzu ProMoPro

„Ministr Vondra si to nechtíc sám zavařil, když nabídl svoji funkci premiérovi k dispozici. Ten má teď bianco šek a volné pole pro manévrování, jak a kdy se Vondry, který ho čím dál víc táhne ke dnu nejen před opozicí, ale i před vládními kolegy, elegantně zbavit,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Ta situace možná už brzy nastane. Ani jasná důkazní situace nepohnula více než rok s protikorupční policií a ministerstvem spravedlnosti, aby tuto kauzu jakkoliv rozštípli. Žalobce Mečl, který je přitom podle zákona povinen chránit zájmy státu, tvrzení o politických tlacích v kauze Promopro odmítl. Jeho mluvčí Iva Vojtková uvedla, že řízení ve věci probíhá zcela standardně, bez průtahů či jakýchkoli intervencí.

„Jednotlivé úkony v této věci nelze komentovat. Důvodem je mimořádná citlivost tohoto případu, která je dána především dohodou s rakouskou stranou. Řízení je totiž vedeno souběžně u nás i v Rakousku,“ sdělila naší redakci Vojtová. Podle ní v této záležitosti nedochází k žádným průtahům a je jí věnována mimořádná pozornost.



Pachuť nad celou kauzou tím ale rozhodně nerozptýlila. Právě před dvěma dny totiž pražský městský soud rozhodl, že se ministerstvo financí, jehož FAÚ celou kauzu rozjel, nemusí omlouvat podnikateli Liboru Veverkovi a platit mu půl miliónu korun za to, že ministr Kalousek loni v únoru prohlásil, že šlo o standardní šetření nestandardní zlodějny.  

„Ministerstvo financí si bylo vždy jisto, že jedná v souladu s právem a jsme rádi, že nezávislý soud to potvrdil,“ glosoval stručně rozsudek soudu mluvčí resortu financí Ondřej Jakob.

Filip: Vondra trestu neunikne

V této situaci zadala redakce ParlamentníchListů.cz bleskovou anketu mezi předsedy všech politických stran, sedících v parlamentu. Zatímco experti nad nicneděláním orgánů činných v trestním řízení vrtí nechápavě hlavou, levice se obává, že zločinci jsou jasně určení a hodlají se v politice kvůli imunitě udržet co nejdéle a tvrdě požaduje jejich hlavy. S názory levice se ztotožňují i právní experti. Pravice, justice a policie si zatím uložily bobříka mlčení.

„Celé průtahy svědčí o jediném, že vláda nemá v úmyslu tuto jasně prokazatelnou ztrátu veřejných prostředků řešit a že není protikorupční, ale prokorupční,“ řekl naší redakci šéf komunistů Vojtěch Filip. „Jsem velmi znepokojen a dál budu usilovat o to, aby se celou záležitostí zabývaly nejen orgány činné v trestním řízení, ale protože jde o věc silně politickou, i orgány Poslanecké sněmovny,“ dodal předseda KSČM. Na dotaz, zda nemá obavy z toho, že by oddalování konce vyšetřování mohlo usnadnit zametení celé kauzy pod koberec, Filip uvedl, že takové obavy sdílí. „Myslím ale, že je tu dostatek sil a možností, aby se to aktérům, zejména panu Vondrovi nepodařilo. Ač nejsem zastánce presumpce viny, což je dáno mou profesí, tak za normální opravdu neopovažuji, že ministr Vondra a další aktéři okolo Promopro jsou dál ve svých funkcích. Je to ostuda už celé vlády a zejména premiéra,“ tvrdí Vojtěch Filip.

Promlčení celé kauzy se jako původní profesí právník neobává. „Zatím. Jde o škodu značného rozsahu  a tedy trestní sazbu, kde nemůže být promlčení kratší než 10 let. Jistě i kvůli této kauze budou chtít obhájit své funkce i nadále. Aktéři kauzy ale svému trestu neuniknou,“ řekl důrazně ParlamentnímListům.cz Filip.

Sobotka: Nečasova vláda nechce bojovat se zločinem

Anketa

Vyřeší policie celou kauzu?

7%
93%
hlasovalo: 867 lidí

Podobně se k průtahům kolem celé kauzy staví i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. „Jsem přesvědčen, že podivné průtahy, o kterých píší média, okolo vyšetřování tzv. kauzy ProMoPro, kde je vážné podezření ze ztráty stovek milionů korun z doby českého předsednictví, kterému šéfoval současný ministr Vondra, usvědčují vládu Petra Nečase z toho, že ve svém tolik proklamovaném boji proti korupci buď zcela selhala, nebo postupuje zvláštním selektivním způsobem,“ říká Sobotka a pokračuje v tvrdé kritice na adresu ministra Vondry i premiéra Nečase.

„ČSSD opakovaně apelovala na premiéra Nečase, aby v případě závažného podezření z úniku stovek milionů korun zasáhl a ministra Vondru ze své vlády odvolal. Je zcela nepřijatelné, že premiér Nečas i přes usnesení Poslanecké sněmovny, které ho o odvolání ministra Vondry požádalo, k tomuto kroku odmítl přistoupit. Snaha premiéra Nečase zamést celou kauzu pod koberec a údajné průtahy ve vyšetřování tohoto podezření jsou tak výsledkem vládní neschopnosti a toho, že tato vláda ve skutečnosti proti korupci bojovat nechce,“ shoduje se v neschopnosti pravicového kabinetu bojovat účinně se zločinností předseda ČSSD Sobotka.

Pravice zarytě mlčí. Ví proč?

Na celé kauze je přitom typické, že žádná z pravicových stran vládní koalice se na otázky ParlamentníchListů.cz ani nesnažila odpovědět. Čestnou výjimkou byl Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva financí (MF).

„Svůj názor na tuto kauzu ministr financí opakovaně vyjádřil a právě Finanční analytický útvar Ministerstva financí celý případ zdokumentoval, nechal zablokovat podezřelé prostředky a výsledky své činnosti předal orgánům činným v trestním řízení,“ sdělil redakci Jakob.

Pochybení policie a státních žalobců nahlas pojmenoval i sám ředitel Finančního analytického útvaru (FAÚ MF) Milan Cícer, bývalý elitní detektiv české policie. „Mám takový pocit, že na základě toho, jaké podklady a informace jsme předali a poté následně doplnili, a z pohledu mé bývalé policejní praxe to trvá poněkud dlouho.“

Bobříka mlčení si na rozdíl od jiných kauz promptně naordinovali i sami policisté. Jejich nejvyšší šéf, policejní prezident Petr Lessy, se pravděpodobně kvůli své nahnuté pozici po nedávných bojích s ministrem vnitra Kubicem odmítl jakkoliv ke skandálu vyjádřit. Odůvodnil to tím, že se jedná o dosud „živou kauzu“, tedy o případ, u kterého stále probíhá vyšetřování. „S ohledem na tuto skutečnost nebude policejní prezident okolnosti případu nijak komentovat,“ citovala Lessyho jeho mluvčí Veronika Hodačová. Naopak možnost se vyjádřit ke skandálu ministra Vondry se ve prospěch policie zcela vzdalo ministerstvo vnitra. „Trestní řízení je záležitostí orgánů činných v trestním řízení, proto si dovolím ponechat odpověď za Ministerstvo Vnitra na policejním prezidiu,“ sdělila mluvčí resortu vnitra Petra Schneiderová. A kruh se uzavřel.

Mafiánské praktiky jako kdysi v Itálii?

„Ještě za Československa u nás běžel italský film Vyšetřování skončilo, zapomeňte s Frankem Nerem v hlavní roli a s hudbou legendárního Ennia Morriconeho. Skoro by se po těch 40ti letech chtělo u nás říci, že se v kapitalismu vůbec nic nezměnilo. Jen bych to opravil na podmínky našeho novodobého protektorátu na: Vyšetřování stále pokračuje a ještě dlouho bude - tak raději zapomeňte,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Petr Úpický.

V celé kauze se jedná o dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference během českého předsednictví EU firmou Promopro. Věc měl tehdy na starost vicepremiér Vondra.

Zakázku na obří obchod dostala bez řádného výběrového řízení v roce 2008 firma Promopro, které za to stát zaplatil téměř 551 milionů korun. MF už v únoru 2011 uvedlo, že není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 milionů korun. Případ vyšetřuje kromě policie také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…