Ministr Dobeš opět jako rebel: Jsem katolík, za restituce jsem se bil

11.01.2012 18:05

Ministr školství Josef Dobeš (VV) má z toho, jak nakonec dopadla jednání o církevních restitucích, radost. Véčka podle něho dosáhla garance toho, co chtěla. Sám Dobeš přitom prý ani na chvíli nezapochyboval o tom, že restituce projdou. Ostatně - sám je katolík. A tak se za ně bil.

Ministr Dobeš opět jako rebel: Jsem katolík, za restituce jsem se bil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Usměvavá Barbora Tachecí přivítala ve středu ve svém pořadu Fakta v posledních dnech pranýřovaného šéfa resortu školství, Josefa Dobeše (VV). Zajímala ji zejména aktuální témata, která bují uvnitř vládní koalice. Tedy zejména církevní restituce.

Tachecí zajímalo, zda v souvislosti s tlaky na církevní restituce lze hovořit o analogii s těmi, které byly před časem vyvíjeny na státní maturity. "To přirovnání není liché," řekl na kanále Prima Family ministr školství.

Jsem katolík. Za restituce jsem se bil

Popřel také spekulace, že Věci veřejné zpochybňovaly koaliční dohodu, která církevní restituce slíbila. "Já zrovna jsem katolík, já se bil za církevní restituce. Od počátku jsem byl přesvědčen, že k tomu dojde," řekl Dobeš s tím, že diskuze posledních dnů byly jen formální a Véčka si v nich potřebovala ujastnit jisté aspekty restitucí.

A čeho že tak Véčka nakonec docílila? "Docílili jsme toho, že to bude transparentní, nebudou se za tím skrývat žádné fondy, nebude losovačka a podobně," uvedl viditelně spokojený Dobeš u Tachecí. Spokojený je zejména proto, že jednáními minulých dnů Véčka získala záruku, že na církevních restitucích nebudou tratit jednotlivá ministerstva.

"Máme garanci, že se to nebude brát z resortu školství, zdravotnictví atd. Tu jsme předtím neměli," uvedl Dobeš s tím, že další hrozbu pro vládní koalici prozatím nevidí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…