Němcová k restitucím: Myšlení lidí se musíme pokusit změnit

11.01.2012 17:58

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová má za to, že vyrovnání státu a církví je dobrou věcí a je třeba o tom přesvědčit všechny občany, kteří se dnes staví proti. Což je většina. Každou krádež je třeba napravit, včetně té, která se dotkla církví. V souvislosti s restitucemi uvedla, že se k nim zavázala vláda jako celek a je dobře, že svůj díl odpovědnosti převzaly i Věci veřejné. Pár slov řekla i ke své případné kandidatuře na post hlavy státu.

Němcová k restitucím: Myšlení lidí se musíme pokusit změnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

K otázce církevních restitucí Němcová uvedla, že se v zásadě nejedná o nic jiného, než o narovnání poměrů mezi státem, k čemuž podle jejího názoru mělo dojít již v devadesátých letech, kdy byla společnost ke spravedlivému narovnání více nakloněna. Dnes většina lidí restituce odmítá a mezi úkoly politické reprezentace patří podle Němcové i snaha pokusit se toto smýšlení změnit. Krádež církevního majetku se přece nijak neliší od jiných krádeží, kde společnost se spravedlivým narovnáním souhlasí.



„Považuji za užitečné pokusit se tento názor pozměnit, obrátit mysl každého z nás k tomu, jak by se cítil, kdyby mu bylo něco ukradeno a po léta se nedočkal nápravy. Dokud toto nedostaneme do mysli lidí, pak se budeme přít s těmi, kteří s tím nesouhlasí třeba proto, že nejsou věřícími,“ prohlásila Němcová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Posléze v pořadu jednoznačně vyloučila, že by restituce šly ještě před rok 1948, na což upozorňuje ČSSD. Podle Němcové je něco takového nemožné, o čemž prý svědčí rozsáhlé diskuse s řadou odborníků, kterými si koalice prošla.

Volební rok 2012. Čekají nás v něm další koaliční roztržky?

Nejmenší vládní strana se v posledních dnech stavěla proti vyrovnání a ustoupila koaličním partnerům až pod pohrůžkou pádu vlády. Němcovou prý podobné roztržky mrzí, protože nepřispívají k důvěryhodnosti vlády, ale netroufne si říci, zda dnes již dobře známý seriál koaličních sporů s církevními restitucemi skončí.



To je prý problém, se kterým je třeba obrátit se na VV, koaličním třenicím ovšem nahrává, že rok 2012 je opět rokem volebním. Konkrétně proběhnou volby do třetiny Senátu a do krajů. Dodává k tomu, že Věci veřejné sice přišly s nápadem dalších úspor cestou sloučení dvou ministerstev, ale podle ní šlo o nepříliš dobře promyšlený krok.

Do kontrastu proti této vizi postavila předsedkyně sněmovny úspory, kterých se podařilo reálně dosáhnout v dolní parlamentní komoře. Zdůraznila, že si poslanci snížili platy o sedmnáct procent, což je nejvíc v celé státní sféře, dále zmínila např. omezení zahraničních cest poslanců.

Chtěla by být Němcová prezidentkou?

Premiér Petr Nečas (ODS) má za to, že na výběr kandidáta do případné přímé prezidentské volby je ještě příliš brzy, chce počkat minimálně do doby, než zákon o případné přímé volbě hlavy státu projde Senátem. U občanských demokratů se přesto o kandidátech mluví. Jednou z často zmiňovaných osobností je pak předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Byla by ochotna kandidovat?

Jako žena by Němcová mohla mít oproti svým mužským protikandidátům značnou výhodu. Do karet jí může hrát i to, že vždy udržovala dobré vztahy s prezidentem Klausem, který by jí mohl vyslovit podporu.

Předsedkyně dolní parlamentní komory však odpověděla naprosto stejně jako premiér. Totiž, že se nebude k případné kandidatuře vyjadřovat, dokud nebude v konečné formě schválena přímá volba prezidenta. Později dodala, že např. v otázce případné podpory prezidenta Klause jde spíše o spekulaci médií, ačkoliv otevřeně prohlásila, že Klaus má její respekt. Zdůraznila také, že sice stojí o větší zastoupení žen v politice, ale pokud se tam dokážou dámy dostat bez pomoci různých kvót pro ženy, které mnohé státy prosazují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …