Tanvald pohřbil zastřeleného Roma. Prý zavládl klid

11.01.2012 18:54

Deset dní po tragické střelbě v Tanvaldu na Jablonecku stále nejsou známé přesné okolnosti, za nichž na Nový rok zemřel dvaadvacetiletý romský mladík a jeho starší bratr byl postřelen. Situace v sedmitisícovém městě se ale po pohřbu zastřeleného člověka zklidnila a o dalších problémech nebo případných incidentech mezi majoritními obyvateli a místní romskou komunitou neví ani policie. Obviněn zatím nebyl nikdo a střelec je na svobodě. Státní zastupitelství by mohlo víc zveřejnit v závěru pracovního týdne.

Tanvald pohřbil zastřeleného Roma. Prý zavládl klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Zastřelený mladík byl pohřben o víkendu. Pietního aktu a následného průvodu na místo střelby se zúčastnilo asi 200 lidí. Podle tanvaldského starosty Petra Poláka (ODS) se sobotní akcí situace ve městě prozatím vrátila k normálu. "Uvidíme, jak se to teď bude vyvíjet s obviněním. Zatím jsme tady ale nezaznamenali žádné problémy nebo nepokoje," popsal situaci.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová ani dnes k případu novinky neměla. Rekonstrukce tragické události se na místě střelby uskutečnila v úterý večer. "Nebudu ji zatím komentovat," řekla pouze k jejím výsledkům. Bradáčová dodala, že další informace o případu by mohly být známy v pátek. Podle spekulací, které se objevily krátce po činu, mohl být třiašedesátiletý muž nejprve sám napaden a pak teprve ležící na zemi začal na Romy střílet. Rasový motiv střelby vyšetřovatelé případu vyloučili.

Státní zastupitelství minulý týden uvedlo, že se zvažují možnosti od vraždy po nutnou obranu a prošetřuje se i to, jestli se na místě nestala loupež či krádež.

Tanvald má policejní dohled

Představitelé některých romských organizací po střelbě otevřeně hovořili o popravě a kritizovali státní zastupitelství za to, že se objevila informace o případné nutné obraně. Policie na Tanvaldsku pro jistotu posílila dohled, obavy se ale nepotvrdily a bez incidentů se obešel i sobotní pohřeb. "Všechno se monitoruje a hlídá, ale nic nového jsme nezjistili," potvrdila jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.

TÉMATA: Tanvald a Romové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …