Plzeň evropským městem kultury? Pořádný průšvih

12.01.2012 13:29

Velké věci se dějí v Plzni v souvislosti se ziskem titulu Evropské hlavní město kultury 2015, které město vybojovalo v roce 2010 v bitvě s Ostravou. Naposledy padla hlava umělecké ředitelky projektu Yvony Kreuzmannové, která město přivedla k zisku titulu. Neshody s vedením projektu vyústily až ve vyhazov, poté co s ní ředitel projektu Tomáš Froyda na návrh správní rady neprodloužil smlouvu.

Plzeň evropským městem kultury? Pořádný průšvih
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice


Celý projekt se už delší dobu potýká s nedostatkem financí, které město očekávalo v souvislosti se ziskem titulu a které potřebuje na to, aby dodrželo rozsah naplánovaných akcí. V Plzni se už delší dobu hovoří o zpolitizování celé akce a hrozí reálné nebezpečí, že celý projekt skončí obrovskou ostudou a nenaplněnými sny. Odvolání umělecké manažerky projektu celé věci rozhodně neprospěje.
 

Sláva, nebo průšvih?

„Pro kandidaturu odvedla Yvona Kreuzmannová spoustu práce. Naše názory na další směřování projektu jsou ale různé,“ vysvětlil důvody k vyhazovu bez dalších konkrétních podrobností nedávno jmenovaný ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda. Ten byl jako ředitel plzeňského Divadla Alfa byl do své nové funkce katapultován bez výběrového řízení poté, co z čela společnosti na vlastní žádost odešel její bývalý šéf Milan Svoboda. Důvodem k odchodu prý byly jeho profesní záležitosti v oblasti architektury, ve skutečnosti zřejmě Svoboda vycítil, že loď s názvem „Evropské hlavní město kultury 2015“ začíná povážlivě nabírat vodu a zřejmě půjde ke dnu, na čemž se Svoboda nehodlal podílet.


Odvolaná Kreuzmannová, která mimo jiné šéfuje festivalu Tanec Praha a je v uměleckých kruzích považována za významnou osobnost, vytkla Plzeňanům, že chtějí udělat z akce jen provinční záležitost a nehodlají překročit regionální rozměr. „Plzeňané zřejmě nepochopili celý projekt evropského hlavního města kultury. Zatímco u ostatních měst, které v minulosti titul získaly byli ve správní radě experti z národních i zahraničních institucí, v Plzni jsou všichni vázáni jen na region,“ říká Kreuzmannová. Je přesvědčena o tom , že tým organizátorů by měl spolupracovat s odborníky z Evropské komise a ministerstva kultury, aby splnil všechny úkoly, které si vytyčil při kandidatuře.


Optimismem stále ještě hýří předsedkyně správní rady organizační společnosti Plzeň 2015 Marcela Krejsová (ODS), která v době získání titulu působila na plzeňském magistrátu jako náměstkyně primátora a radní pro oblast kultury, zisk titulu pak byl jejím velkým splněným snem. Právě Krejsové se ovšem nejvíce přičítá, že hodlá svojí účastí projekt co nejvíce zpolitizovat. „Myslím, že odchod Yvony Kreuzmannové zásadně nezmění směřování společnosti Plzeň 2015. Celý projekt už je totiž dostatečně nasměrovaný a naprogramovaný,“ říká Marcela Krejsová, předsedkyně správní rady.


Krejsová alibisticky dodala, že Kreuzmannová sama tvrdila, že je v souvislosti s projektem hodně unavená. To ovšem připustila i sama Kreuzmannová a uvedla, že by se do budoucna nebránila nějaké další spolupráci na projektu, který úspěšně rozjela. 
 

V souvislosti se ziskem titulu Evropské hlavní město kultury 2015 měla vyrůst v Plzni zcela nová a velmi moderní budova krajské galerie. Projekt na její stavbu ovšem Plzeňský kraj zastavil již loni z nedostatku financí. Nyní se povážlivě otřásá v základech z nedostatku financí i další významný projekt, na který organizátoři sázeli a sice stavba nové budovy divadla. Tento projekt ještě nebyl úplně zastaven, ale hrozí reálné nebezpečí, že Plzeň bude v roce 2015 nejen bez galerie, ale také bez divadla. Slabou útěchou může být jen to, že namísto divadla mohou lidé sledovat přes plot odkryté archeologické naleziště, nad kterým měly vyrůst základy nové divadelní budovy.


Velmi vlažně se k samotnému projektu Evropské hlavní město kultury staví i samotní Plzeňané. „Partička šílenců si v Plzni vymyslela projekt, který zřejmě zajímá jen je samotné, protože si tam každý z nich chce přihřát svoji polívčičku a předvést umělecké projekty své, nebo svých přátel, o jejichž kvalitě se dá pochybovat. Zaujme to jen velmi úzký okruh lidí. Teď navíc organizátoři zjišťují, že nebudou mít finanční podporu od státu, od které si mnoho slibovali. Nebude galerie, nebude možná ani nové divadlo, před demolicí je v Plzni jediný ucházející kulturní dům s kvalitním vybavením pro pořádání koncertů a dalších akcí. Fungující kulturák si město nechá zbourat před nosem soukromou firmou, která ho získala a namísto toho tam postaví další, naprosto zbytečné nákupní centrum. Díky tomu Plzeň aspiruje spíše na titul anikulturního města. Vždyť tady není vůbec nic,“ stěžuje si Plzeňan Zbyněk Legát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…