Neděkujte, vypadněte. Kvůli vyšším platům vyhazovy, zapláčou doktoři

12.01.2012 8:01

Odboráři i Lékařská komora mě napadli, když jsem říkal, že za zvýšení platů zaplatí lékaři propouštěním. A na má slova došlo, řekl pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler. Reagoval tak na zprávu HN, že ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která bude znamenat snížení počtu lékařů nutných pro zajištění chodu jednotlivých oddělení v nemocnicích. Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel protestuje, lékařů prý už teď chybí tisíce.

Neděkujte, vypadněte. Kvůli vyšším platům vyhazovy, zapláčou doktoři
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

„Od jara se zmenší počty lékařů v českých nemocnicích. Dohromady by mělo zmizet zhruba tisíc míst,“ uvedl deník Hospodářské noviny. „Samotní lékaři přitom navrhovali více než půl roku, kdy se vyhláška připravovala, pravý opak: minimální počty lékařů, které musí nemocnice zajistit, se podle nich měly oproti dnešku ještě zvýšit,“ poznamenává deník.

Na provoz bude třeba méně lékařů

„Ta vyhláška snižuje dosud dost maximalistické požadavky na obsazenost lékařů na stanicích. Takže v České republice byla řada zejména těch menších nemocnic, které ji už vůbec nesplňovaly. Vlastně se tak dá říct, že tahle vyhláška tímto sníženým normativem dostává takové nemocnice zpět na zákonnou normu,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Asociace nemocnic a ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni. Lapidárně řečeno, vyhláška snižuje hranici dosud minimálního počtu tabulkových lékařských míst potřebných pro provoz jednotlivých nemocničních oddělení.

„U větších nemocnic je to rozdílné. Někde už je optimalizovaný počet lékařů, někde třeba ještě ne. Obecně se nicméně dá říct, že v České republice je obecně přinejmenším sloužících lékařů daleko víc, než jak je to obvyklé ve státech západní Evropy,“ doplnila Kunová.

Propouštění asi ne, ale méně prostoru pro vydírání

Ta si nicméně nemyslí, že by vyhláška znamenala propouštění lékařů. „Určitě vyhláška povede ke snížení počtu přesčasových hodin, které jsou pro nemocnice finančně velmi náročné,“ vysvětlila Kunová. Podle ní navíc přidanou hodnotou vyhlášky bude, že odbory už nebudou v případě rozbrojů s vedením nemocnic moci tlačit právě prostřednictvím přesčasových služeb.

Připomeňme, že v rámci akce Děkujeme odcházíme hrozili ti lékaři, kteří nedali výpověď, ale s akcí solidarizovali, že budou pracovat jen v zákonných hodinových normách, ale vypoví právě přesčasové služby. Tím chtěli ztížit, aby si nemocnice mezi sebou mohly napomáhat přesunem pacientů tam, kde je dostatek lékařů, když jiná nemocnice byla oslabena jejich výpovědí. 

Šmucler: A je to tu! Já to říkal

„Teď došlo na má má slova, za která mě všichni napadli, včetně funkcionářů odborů či Lékařské komory, když jsem říkal, že akcí Děkujeme odcházíme dokázali lékaři to, že se jim sice na jednu stranu zvýší platy, ovšem za cenu, že někteří lékaři budou muset odejít ze zdravotnictví, aby na ty platy bylo. A to se přesně stalo,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler. „Paní ředitelka Kunová hodnotí věc z úhlu těch nemocnic, v jaké je i ona, to znamená podle fakultních nemocnic. A z toho úhlu pohledu to zřejmě povede k tomu, že zde asi tolik nebudou služby, protože se zde umožní směnný provoz. Navíc v těchto nemocnicích už se místa zrušila a zrušilo se jich hodně,“ míní Šmucler.

Nebude třeba zbytečných lékařů

„To, co je psáno v té vyhlášce, je, kolik má být lékařů na oddělení, a to bez ohledu na to, jestli tam jsou pacienti, nebo tam nejsou  pacienti – třeba o Vánocích. Zkrátka vyhláška sníží dolní mez pro počty lékařů na oddělení,“ vysvětlil Šmucler.

Podle něj to povede k tomu, že když bude dost pacientů, tak si jistě nemocnice nechá i dost lékařů. „Ale nebudou třeba muset držet řadu lékařů v práci jenom proto, aby splnily tabulky, byť nemají pacienty a podobně,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Šmucler s tím, že to považuje za velmi rozumné opatření.

Engel: Blbost. Chybí nás tisíce

S tím ale rozhodně nesouhlasí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. „Tady chybí tisíce míst, tak jak někdo může mluvit o rušení jedné tisícovky míst pro lékaře, to nechápu. To je prostě virtuální hra, která nemá s pravdou nic společného, a to komentovat je těžké. My musíme jednat s ministrem Hegerem o tom, jak si to představuje,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

„Já k tomu teď opravdu nemohu nic říct, protože to je nesmysl. Ale samozřejmě z toho bude pramenit strach o místa. Tam jde patrně o to, že od prvního února má být nová personální takzvaná minimální vyhláška, ale já se bojím toho, že se z té minimální to slovo minimální vypaří a bude to standard,“ dodal Engel. Ten ParlamentnímListům.cz potvrdil, že Lékařský odborový klub v souvislosti s akcí ze závěru loňského roku Zůstali jsme, splňte sliby čeká, v jaké míře se projeví v lednových výplatách navyšování platů lékařů.

Připomeňme, že memorandum, které ukončilo loni akci Děkujeme odcházíme slibovalo doktorům pro letošní rok navyšování platů o deset procent. V závěru roku však ministr zdravotnictví licitoval s šestiprocentním růstem mezd s odkazem na blížící se krizi a tím nedostatek financí. To ovšem lékaři odmítli s tím, že sliby se mají plnit.

Čekáme na premiéra

„Současný stav je takový, že od konce listopadu jsme žádali  o schůzku s premiérem Petrem Nečasem. Ta se zatím neuskutečnila a my zatím čekáme, jak se na jednotlivých nemocnicích to navýšení, respektive nenavýšení promítne. Zatím je to slovo proti slovu. Ministr se tváří, že prostor vytvořil, my si myslíme, že ne. Tak až z jednotlivých nemocnic na přelomu února budeme mít zprávu, tak potom určíme další postup,“ popsal ParlamentnímListům.cz současný stav Engel.

Ten podotkl, že premiér si na žádost o jednání dal pět šest týdnů. „Těch šest týdnů už také proběhlo, tak nevím, co tomu teď brání,“ uzavřel Engel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…