Chalupa vyjednával: Více než čtvrtina Šumavy bude bezzásahová zóna

11.01.2012 23:01

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) se ve středu v diskusi o dlouhodobé strategii v Národním parku Šumava dohodl s odborníky, politiky, zástupci krajů a obcí na tom, že bezzásahová zóna by měla činit 26,5 procenta plochy parku. Po jednání to řekl novinářům.

Chalupa vyjednával: Více než čtvrtina Šumavy bude bezzásahová zóna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

Dalších 8,5 procenta výměry parku bude chráněným územím, které by mělo v budoucnu postupně přejít do bezzásahové zóny. Návrh nového zákona o Šumavě chce Chalupa postoupit do legislativního procesu asi za dva týdny.

Dnešní jednání o dlouhodobé strategii národního parku navázalo na cyklus kulatých stolů, jejichž prostřednictvím chtěl v loňském roce Chalupa dospět k formulaci nového zákona o parku a ke kompromisu mezi zastánci bezzásahového režimu na co největší ploše parku a obcemi, které žádají prostor pro svůj rozvoj.

Nad návrhem zákona se sešli komunální politici, vědci, zástupci šumavských obcí a ekologických sdružení loni na ministerstvu čtyřikrát. Těsně před poslední schůzkou koncem listopadu odmítli v diskusi pokračovat vědci organizovaní ve stínové vědecké radě parku s tím, že norma upřednostňuje zájmy developerů. Chalupa před dnešní schůzkou ČTK řekl, že během posledního měsíce absolvoval řadu individuálních debat.

Spor o to, zda těžit stromy napadené lýkožroutem smrkovým i v nejpřísněji střežené zóně národního parku, nebo zda les ponechat přirozenému vývoji, dlouhodobě rozděluje odbornou veřejnost a často láká i politiky. Chalupa chce novým zákonem na desítky let určit hranice způsobů obhospodařování rezervace. Zastánci bezzásahového režimu na Šumavě chtěli přírodě nechat zhruba 30 procent rozlohy parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…