Pane prezidente, upálí vás jako Husa. Varoval Klause politik ODS

12.01.2012 8:55

Centrum pro ekonomiku a politiku ve středu uspořádalo seminář s neotřelým názvem Domy s nulovou spotřebou energie – geniální návrh, nebo nesmyslná regulace EU? Seminář moderoval prezident republiky Václav Klaus. Během diskusního večera zaznívala hlavně ona druhá možnost, tedy že se jedná o ničím neospravedlnitelnou regulaci, která dle slov několika řečníků přispívá k demontáži svobody jednotlivce. V závěrečné diskusi se mluvilo třeba i o známém zákazu klasických žárovek, kdy prezident řekl, že si jich s manželkou nakoupili stovky do zásoby a doufají, že jim vydrží až do konce života.

Pane prezidente, upálí vás jako Husa. Varoval Klause politik ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Na semináři vystoupil Pavel Gebauer z Ministerstva průmyslu a obchodu, poslanec Evropského parlamentu Ivo Strejček, profesor ČVUT Karel Kabele a redaktor ParlamentníchListů.cz, historik a politolog Lukáš Petřík, jehož článek byl dle slov prezidenta Klause inspirací právě k uspořádání tohoto semináře.

ČLÁNEK, KTERÝ INSPIROVAL CEP:

Časovaná bomba z Bruselu. Miliardové náklady pro nás všechny

Jak je to tedy s tou nulovou spotřebou? Vůbec jste to neřekl, trápil Klaus úředníka

Úředník z Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer ve svém příspěvku rozebíral důvody, proč EU direktivy o domech s téměř nulovou spotřebou energie vymýšlí. Podle jeho slov taková opatření slouží k dobru lidí a chrání vlastníky domů. Při těchto tvrzeních byla v panelu i v auditoriu vidět mnohá nesouhlasná pokyvování hlavou. Gebauerův příspěvek byl velmi krátký a ve chvíli, kdy poděkoval za pozornost a chtěl odejít, prezident Václav Klaus ho zastavil se slovy: „Takhle snadno já vás nepustím, jen si tam (u řečnického pultíku – pozn.red.) ještě zůstaňte.“

„Já jsem přišel na tento seminář s nadějí, že se dozvím, jestli ten název je popisem věrným, nadsázkou, zkomoleninou, karikaturou, atd. Vy jste se k tomu nevyjádřil, čili s tím názvem souhlasíte? Neřekl jste nám žádné konkrétní údaje, to je nevíte?“ zkoušel prezident viditelně nervózního úředníka.

Další z řečníků semináře, europoslanec z ODS Ivo Strejček sklidil potlesk ještě před svým vystoupením. Václav Klaus totiž upozornil na to, že právě v den konání semináře Strejček slaví padesáté narozeniny.

Brusel nedůvěřuje volnému trhu, to slovo je v EU zakázané

Strejček svůj projev rozdělil do tří částí. Nejprve rozebíral, jak je vůbec možné, že taková legislativa, která svými dopady omezuje svobody majitelů nemovitostí, mohla být v Bruselu schválena. Problém s podobnými regulacemi je podle něho hlavně v tom, že ani nevíme, kdo je navrhl a proč. Dále europoslanec nastínil základní body legislativního procesu EU, který označil za obludný a v závěru svého vystoupení Strejček zmínil další podivuhodné regulace a směrnice, které v Bruselu vznikly.

Jako příklad nesmyslných nařízení Evropské komise Strejček uvedl směrnici někdejšího českého eurokomisaře Vladimíra Špidly, která se zabývala regulací negativních účinků slunečního svitu na zaměstnance. Příslovečná v Bruselu je také dle europoslance nedůvěra v trh.

„Říci v Evropském parlamentu termín volný trh, to přátelé znamená, že jste odsouzeni k okamžitému veřejnému upálení před budovou EP. Zdůrazňuji, že to říkám na základě vlastních zkušeností. Setkáte se tam s termíny jako selhání trhu, ovládnutí trhu, vylepšení trhu, sociálně uvědomělý trh, ale volný trh je zapovězené slovo“ upozornil Ivo Strejček.

Varování prezidentovi: Nejezděte do Bruselu, nebo vás upálí jako Jana Husa

V Bruselu nyní probíhá výstava, která připomíná 600 let od Kostnického koncilu, kde prý podle EU vznikla evropská idea. „Kostnický koncil byl asi něco jako matka dnešních summitů,“ ironizoval za bouřlivého smíchu auditoria Strejček. „Rok 2015 bude věnován památce Jana Husa a já mám takové historické mrazení, že vás tam, pane prezidente, pozvou, abyste obhájil své názory, a já vás prosím, abyste tam nejezdil,“ dodával Strejček a celý sál již burácel smíchy i potleskem.

Karel Kabele z ČVUT mluvil hlavně o technické stránce regulací domů v teoretické rovině. V EU podle něho budovy spotřebovávají 40 % produkované energie, a proto unie začala uvažovat o možných návrzích na úspory. Kabele také rozebíral terminologii, která se v této problematice používá.

I kdybych topil Pánu Bohu do oken, co je komu do toho?

Čtvrtý z panelistů, redaktor serveru ParlamentníListy.cz Lukáš Petřík hned v úvodu svého příspěvku prohlásil, že pakliže má odpovědět na otázku z názvu semináře, tedy jde-li o geniální plán unie nebo nesmyslnou regulaci, je to jednoznačně ta druhá možnost. „Evropská unie musí být stejně zničena,“ nebral si servítky Petřík.

Ten dále mluvil hlavně o tom, že Evropské unii není nic do toho, jak kdo doma topí a jestli má energeticky úsporný nebo naopak náročný dům. „Svatým právem každého jednotlivce je topit třeba Pánu Bohu do oken. Pokud se někdo chová nehospodárně, potrestá ho svobodný trh. A naopak tyto centrální direktivy trh pokřivují,“ zdůrazňoval redaktor našeho serveru.

Co když chci mít doma zimu a chodit v kožichu?

„Všechny podobné návrhy jako zelená úsporám nebo zákaz žárovek jsou pouze důsledkem ekologistické protitržní ideologie. Nakonec ale ani nerozumím tomu, proč máme zateplovat domy, když tu díky globálnímu oteplování budeme mít přinejmenším tropické počasí,“ smál se bruselskému návrhu.

Dodal, že pokud svým domem nikomu dalšímu neškodí a nezasahuje do jeho soukromí, musí mít právo dělat si v něm, co chce. „Podstatná otázka, která souvisí s tím, o čem se tady debatovalo, je lidská svoboda, svoboda jedince. Pokud mám peníze na to, abych měl energeticky drahý dům, tak proč mi to má někdo zakazovat? I kdybych si chtěl doma třeba chodit v kožichu a mít tam zimu, co je komu do toho? Já nechci mít na domě fotovoltaické panely, nechci tam mít větrníky, které dělají kravál a zabíjí ptáky,“ podivoval se Petřík nad regulacemi a dodal, že „od jedné regulace se jen dostaneme k další a dotáhneme to nakonec k Orwellovi, že stát bude kontrolovat všechno, co děláme,“ obával se ve vystoupení redaktor našeho serveru Lukáš Petřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …