Volte Romy. Založili Stranu rovných příležitostí

12.01.2012 8:58

Romové si zaregistrovali vlastní stranu. V nejbližších dnech se má v Praze odehrát ustavující sjezd nového politického uskupení. Nejde však o čistě romskou partaj. Její představitelé prý budou usilovat o to, aby oslovili všechny sociálně slabé občany v zemi. Pozice nové strany však nebude nijak jednoduchá, protože o hlasy těchto lidí usiluje celá řada strana v čele s ČSSD a KSČM. Strana rovných příležitostí, jak se uskupení jmenuje, doufá v úspěch již v letošních krajských volbách.

Volte Romy. Založili Stranu rovných příležitostí
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Romská politická strana je oficiálně na světě. Zaregistrována byla 19. prosince loňského roku a v nejbližších dnech by v Praze měla absolvovat svůj ustavující sjezd. Již název Strana rovných příležitostí však naznačuje, že se nová partaj chce orientovat na všechny sociálně slabé občany, nejen na Romy. Informuje o tom server Týden.cz.

Politický boj o sociálně slabé spoluobčany

Nová strana se chce pokusit uspět především v nadcházejících volbách do krajů, ale její pozice věru nebude lehká. Na hájení zájmů sociálně slabých se dlouhá léta odvolává ČSSD, KSČM ale i nová strana expremiéra Jiřího Paroubka NS-LEV21.

"Název Strana rovných příležitostí (SRP) jsme zvolili proto, že si myslíme, že v České republice nejsou rovné příležitosti pro každého tak, jak by měly být," vysvětlil jeden ze členů přípravného výboru strany Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu. "Chceme se představit jako strana, která se zasazuje o zájmy sociálně slabých lidí. Že do toho patří i Romové, je zřejmé," dodal.  

Rozhodující roli ve straně mají sehrát silné osobnosti z krajů, prý však nejde o mediálně známé osobnosti. Zda se strana bude ucházet o hlasy voličů i ve volbách do Senátu, záleží na tom, zda se jí podaří nalézt kvalitní kandidáty.

SLEDUJEME téma: Romové

Romové oznámili úmysl založit novou stranu loni v září, kdy na Šluknovsku na severu Čech vrcholilo sociální napětí, a Romové dospěli k názoru, že bez nové politické síly se jejich postavení v Česku nezlepší. Za zmínku stojí, že romští poslanci seděli v parlamentu již na počátku 90. let a to za Romskou občanskou iniciativu, která se však později ocitla v insolvenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…