Lessy měl podle Kubiceho spáchat trestný čin. Rozdával vysoké odměny

12.01.2012 12:31

Ministr vnitra Jan Kubice předal Generální inspekci bezpečnostních sborů případ odměn, které policejní prezident Petr Lessy udělil policejním šéfům a jež překročily limity stanovené v dřívějším závazném pokynu ministra. GIBS se tak nyní bude zabývat tím, zda Lessy nejednal protiprávně. Podle médií Lessy překročil stanovené hranice pro výše odměn v řadě případů o desítky tisíc korun.

Lessy měl podle Kubiceho spáchat trestný čin. Rozdával vysoké odměny
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

"Pan ministr dnes sdělil policejnímu prezidentovi, že záležitost udělování odměn nad rámec pokynu k (jejich) stropu předal Generální inspekci (bezpečnostních sborů) k prošetření," uvedl Novák. "Vidím v tom zásadní porušení pokynu ministra v době intenzivního hledání systémových úspor," komentoval před několika dny překročení limitů v deníku Právo Kubice.

Jde o desetitisíce

Svým náměstkům mohl Lessy podle pokynu ministra dát na odměnách za celý rok každému maximálně 250 tisíc korun. V Právu však Lessy připustil, že určený strop překročil zhruba o 20 tisíc korun. "Garantuji vám, že u mých náměstků, kde je limit 250, tak nebyl překročen víc než na nějakých 270 tisíc. Jak u těchto náměstků, tak u krajských ředitelů se jedná o desetitisícové částky," řekl Právu Lessy.

Pro odměny krajským ředitelům stanovil ministerský pokyn limit 200 tisíc korun. Například karlovarský krajský šéf Oldřich Tomášek však podle Mladé fronty Dnes dostal hlavně za práci na policejní reformě prémii 270 tisíc korun. Podle informací deníku dostali vyšší odměny, třeba 230 až 250 tisíc korun, také jiní ředitelé. "Horní strop odměn minimálně dvakrát v průběhu loňska klesl. Já ale potřebuji řídit policii manažersky a rozdělit prémie podle práce, všichni nemohou dostat stejně," řekl k tomu Lessy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…