Klaus smlouvu EU už asi zablokovat nestihne

12.01.2012 17:37

Prezident Václav Klaus napsal dopis premiérovi Petru Nečasovi, ve kterém ostře odmítl novou evropskou smlouvu. Zablokovat už ji ale pravděpodobně nestihne, protože její ratifikace bude trvat déle než do března 2013, kdy Klausovi končí funkční období.

Klaus smlouvu EU už asi zablokovat nestihne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Podívejte, než to celé dojede, tak už tam nemusí být, ten rok pokročí. To si umím představit," řekl serveru  Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Ta ratifikace potrvá, navíc v obou komorách, klidně to může trvat víc než rok,“ přidává se i místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Pro ČR smlouva povinná nebude

"Tato smlouva nebude známa dřív než v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku," dodal premiér Petr Nečas (ODS). Ten se také pozastavil nad tím, že prezident tak jednoznačně odsoudil smlouvu, jejíž znění zatím vůbec není známo.

Česká republika by tuto smlouvu navíc musela ratifikovat až ve chvíli, kdy by chtěla vstoupit do eurozóny. Pro ostatní státy by povinná nebyla.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…