Nejsme bílí, tak nás vyhodí na ulici. Pláč přerovských Romů

13.01.2012 10:23

Minulý týden ParlamentníListy.cz informovaly o podezřelých výměnách bytů, které praktikuje majitel několika budov na Škodově ulici, které obývají převážně Romové. Ačkoli jim vlastník Opera Bohemia musí podle smlouvy zajistit náhradní bydlení, jelikož všichni zbylí vlastníci jsou řádnými platiči nájemného, snaží se tyto lidi dotlačit do situace, kdy toto poruší a oni jim tak náhradní bydlení hledat nemusí. Nyní se mělo rozhodnout, co se zbylými nájemníky.

Nejsme bílí, tak nás vyhodí na ulici. Pláč přerovských Romů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Valná hromada společnosti Opera Bohemia, která vlastní romské ghetto v Přerově ve Škodově ulici, měla určit, jak bude dále postupovat se stěhováním zbývajících devíti rodin obývajících tuto lokalitu. Zatím si ale neví rady.

Sledujeme téma ROMOVÉ


Romové: Máme strach

Společnost, která lokalitu koupila v roce 2007 za jeden a půl milionu korun od města, aby tu vybudovala moderní čtvrť s byty a obchody, musí začít stavět ještě letos. Zavazuje ji k tomu kupní smlouva, kterou má redakce k dispozici. Jestli k tomu ale skutečně dojde ještě tento rok a firma se tak vyhne půlmilionové pokutě a případnému odstoupení města od smlouvy, zatím není jasné. Firma si totiž neví rady s posledními obyvateli Škodovy ulice. Ti se bojí, co s nimi bude.

„Máme strach, co s námi bude. Zaslechla jsem, že se to tu má letos zbourat. Většina nájemníků má ale smlouvy na dobu neurčitou. Přece nás nemůžou jen tak vyhodit na ulici, když nám majitel nesežene náhradní byt. Měl by nám to tu spravit alespoň do doby, než se bude vědět, co a jak. Padá nám to tu na hlavu,“ řekla ParlamentnímListům.cz jedna z obyvatelek ghetta.

Její sestra k tomu dodává: „S výměnami bytů jsou tu ale problémy. Říká se, že firma dělá různé podvody s výměnami bytů. Nechci mít kvůli tomu nějaké problémy a skončit někde pod mostem,“ doplnila.


Chodil: Nechci nic komentovat

K podivným machinacím kolem výměn bytů v Přerově, na které redakce ParlamentníchListů.cz upozornila jako první, se však společnost odmítla vyjádřit. „Zavolejte po valné hromadě. Do té doby se nebudu k tomuto tématu vyjadřovat. Na rozumný, adekvátní a pravdivý výstup si musíte počkat,“ řekl minulý týden prokurista společnosti Opera Bohemia Bohumil Chodil.

Po valné hromadě se však firma odmítla znovu vyjádřit a ústy svého prokuristy nechtěla také komentovat, co bude dál. „Říkám vám to zatím ještě slušně, pane. Nechci nic komentovat. Až za dva týdny. Zatím je klid zbraní,“ upozorňuje prokurista.

Situaci samozřejmě komplikuje fakt, že tito nájemníci jsou převážně Romové, kteří bývají většinovou společností vnímáni negativně a dojít pomoci je tak podle některých z nich těžší. „Mám takový pocit, že kdybychom byli bílí, vše by probíhalo jinak,“přiznal další z obyvatel Škodovy ulice. „My ale řádně platíme nájem, neděláme problémy. Pokud je dnes možné, že ten, kdo váš dům koupí, pak si může dělat co chce, tak by to mělo být varování pro všechny.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…