Magistrát o zamořených školách: Nejdřív sanace, pak viník

13.01.2012 13:08

Jak v Jiříkově vidění jsou učitelé, ale i rodiče dětí ze Základních škol Máj I. a Máj II v Českých Budějovicích. Ve škole před koncem loňského roku objevili odborníci zvýšenou míru azbestu a objekty se musely uzavřít. Žáci jsou rozmístěni po okolních školách. Nyní město přichází s tím, že nejdříve zasanují budovy, pak budou hledat viníka.

Magistrát o zamořených školách: Nejdřív sanace, pak viník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

“Naší prioritou je zajistit, aby se žáci mohli co nejdříve vrátit zpět do svých tříd. Nejpozději to bude do konce března. Samozřejmě, že hledáme viníka, ale naplno se tomu budeme věnovat, až dořešíme tuto vážnou situaci,“ uvedl primátor Juraj Thoma (OPB).

Někteří učitelé, ale především rodiče žáků jsou naštvaní. Rádi by věděli, kdo za celou kauzu může.

Budou hledat viníka

“Najít viníka snad není problém. Patrně k zamoření azbestem došlo při zateplení. A pak bych kladla za vinu celou situaci i hygienikům. Ti by měli vždy po takových pracích do škol přijít a provést měření. Zvláštní je, že nejdříve nebyl azbest v hraničních normách a při druhém měření už ano a nařídili školy uzavřít. To nevěděli předtím,“ podivuje se matka jedné ze žaček Iveta B.

Magistrát se ovšem hájí, že samozřejmě viníka najít chce a i potrestat. Patrně bude po něm požadovat nejen vrácení peněz za špatně odvedenou zakázku, ale i náklady na sanační práce. Ty se mohou pohybovat až do výše 10 milionů korun.

“V příštím týdnu vypíšeme výběrové řízení, a pokud bude vše v pořádku, práce by měly trvat 45 dní. Nejpozději začátkem dubna by se měly děti vrátit zpět do svých lavic,“ řekl pro ParlamentniListy.cz náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09).

Dětem platí dopravu

Českobudějovický magistrát sice pro všechny děti ze dvou škol na sídlišti Máj zajistil dopravu denně tam a zpět, protože žáci jezdí jak po městě, tak třeba i na nedalekou Hlubokou. Radnici tento “luxus“, vyjde měsíčně na 200 tisíc korun.

“Nemohli jsme ale nechat žáky a jejich rodiče napospas a v nejistotě, že se jejich děti na vyučování nedostanou, navíc, když je to situace, na které ani žáci ani rodiče nenesou sebemenší vinu. Je to naše povinnost se o děti postarat a věřím, že jsme to po této stránce zvládli,“ podotkl Calta.

Sanace školních budov by měla odstartovat zřejmě v únoru a vybraná firma pojede nonstop. Průběžně ji bude kontrolovat speciální laboratoř, která bude provádět měření, podle kterých se zjistí, zda se zcela podařilo azbest vymítit.

Až budou práce hotovy, kromě měření odborné firmy přijdou na řadu hygienici. Na nich bude konečné požehnání, že je vše v pořádku a žáci se mohou vrátit.


Naštvaný primátor

“Po této zkušenosti si nejsem úplně jistý, že by firma, která práce původně prováděla, měla mít možnost podílet se i na druhé etapě zateplování škol, protože byla provedena jen jedna. Vše bude předmětem dalších jednání,“ dodal primátor Thoma, který je prý kvůli celé situaci pořádně naštvaný na ty, kteří práci odflákli.

Rodiče dětí věří, že magistrát viníka najde a takzvaně s ním pořádně zatočí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …