Policie šetří Filipovu kondolenci do KLDR

13.01.2012 17:31

Policie začala prošetřovat kondolenci předsedy komunistů Vojtěcha Filipa. Na jeho smuteční dopis do Severní Koreje se nezapomnělo.

Policie šetří Filipovu kondolenci do KLDR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Policie začala prošetřovat kondolenci předsedy KSČM Vojtěch Filipa, kterou zaslal po smrti Kim Čong-ila představitelům Severní Koreje. Podle informací Lidových novin se celou věcí zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Filip už byl ve čtvrtek na policii podat vysvětlení.

"Vážili jsme si práce Kim Čong-ila. Obětoval se, aby přinesl blaho korejskému lidu," tak kondolovali čeští komunisté do Severní Koreje. Soustrastný dopis poslal jejich předseda Vojtěch Filip do rukou Kimova nástupnického syna - Kim Čong-una.

Filipova kondolence vznudila odpor

Kondolence českých komunistů vyvolala pobouření a odpor nejen ve vládní koalici. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila měla policie vyšetřit, jestli Filip svým vyjádřením sympatií k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod neporušil zákon.

Filip se brání, že kondolovat mělo ministerstvo zahraničí

Předseda českých komunistů Vojtěch Filip ale argumentuje tím, že Severní Korea je stát, se kterým má Česká republika diplomatické styky jako s každým jiným státem. Tudíž v případě úmrtí oficiálního státního představitele odeslali kondolenci. "Spíš se podivuji, že tak neučinilo naše ministerstvo zahraničí," uvedl Filip. Formulaci, že Kim Čong-il přinesl blaho korejskému lidu, označil za diplomatickou řeč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…