Klaus se v Rakousku vyslovil proti fiskální dohodě EU

13.01.2012 21:27

Prezident Václav Klaus se dnes v Rakousku podle agentury APA jasně vyslovil proti přijetí plánované dohody Evropské unie o fiskální odpovědnosti. "Absolutně ne," odpověděl český prezident na otázku APA, zda je pro přijetí dohody. Ta v současnosti rozděluje českou vládu.

Klaus se v Rakousku vyslovil proti fiskální dohodě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Klaus je proti plánu EU zejména proto, že podle něj "zcela likviduje suverenitu států v Evropě." Současnou debatu, která se kolem smlouvy o rozpočtové odpovědnosti v Česku rozpoutala, ale považuje za nutnou. Na otázku APA, zda by úmluvu podepsal, pokud by ji odsouhlasila vláda, však neodpověděl.

Mluvčí českého prezidenta, který se v sobotu setká se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem, ale již ve čtvrtek uvedl, že Klaus premiéru Petru Nečasovi zaslal dopis, v němž mu sdělil, že unijní dohodu v žádném případě nepodepíše.

Plánovaná smlouva vedla k neshodám v české vládě, když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který požaduje, aby se k ní ČR připojila, prohlásil, že se nebude podílet na vládě, která by vedla Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Za to ho kritizovali představitelé ODS i Klaus.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…