Česko má jedny z nejlevnějších léků. Doplácí na to

14.01.2012 6:56

Česká republika je zemí, kde se prodávají jedny z nejlevnějších léků. Vyplývá to ze srovnání s ostatními evropskými státy. Léky se tu prodávají dokonce tak levně, že je v některých případech výrobci raději stáhnou z našeho trhu a prodají v jiné zemi dráž. Z českého trhu tak zmizí např. lék usnadňující trávení. Mizí však i léky určené na léčbu rakoviny, což je mnohem závažnější problém.

Česko má jedny z nejlevnějších léků. Doplácí na to
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Mnozí lidé si stěžují, že v Česku jsou léky příliš drahé, srovnání s jinými evropskými státy ale ukazuje, že realita je přesně opačná. V Česku se prodávají jedny z nejlevnějších léků. Jsou dokonce tak levné, že výrobci u některých hrozí, že je stáhnou z trhu, protože jim dost nevydělávají. Dnes se tato hrozba stává realitou. Z trhu zmizí lék usnadňující trávení ganaton, zmizí právě proto, že se ho v republice nevyplatí prodávat. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

„Důvodem je drastické snížení úhrady, tedy toho, co za lék platí pojišťovny, z května loňského roku. Abychom udrželi minimální doplatek pro pacienty (31 korun), prodáváme lék téměř za výrobní náklady,“ říká Petr Machalík z firmy Abbot.

Lékárníci pouze doprodají zásoby, ale další várku léků už od výrobce neobdrží. Za zmínku přitom stojí, že se měsíčně prodalo až dvanáct tisíc balení tohoto léku.

Bez léků na rakovinu by bylo mnohem hůř

Když výše zmíněný lék z českého trhu zmizí, lidské životy ohroženy nebudou, nešlo o lék, který život zachraňoval, ale který ho zkvalitňoval. Nesrovnatelně horší by bylo, kdyby z Česka začaly mizet léky určené např. na léčbu rakoviny, i to už se stalo. Ostravský onkolog David Feltl tvrdí, že na osm týdnů zmizely léky cisplatina a fluorouacil, které jsou podávány při chemoterapii. Rozumné vysvětlení prý lékař neslyšel, ale i cena léku zde podle jeho názoru mohla sehrát svou roli.

„To jsou zcela zásadní, nenahraditelné a život zachraňující léky. Rozumné vysvětlení jsem neslyšel, ale myslím, že nízká cena v tom sehrála velkou roli,“ zlobí se onkolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…