Nápady TOP 09 zavání hujerstvím, míní Vondra

14.01.2012 7:58

Pár hodin poté, co skončila vládní roztržka spojená s církevními restitucemi, se zrodil nový spor. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že Česko musí přistoupit na fiskální unii z pera EU, jinak TOP 09 opustí vládu. Ministr obrany a místopředseda ODS Aexandr Vondra však podobný tlak považuje za nešťastný a tvrdí, že TOP 09 naskakuje do vlaku, o němž je skoro jisté, že povede k oslabení národních pravomocí.

Nápady TOP 09 zavání hujerstvím, míní Vondra
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny (LN) zdůrazňuje, že občanští demokraté nejsou zaměřeni proti EU a nelze je proto přirovnávat ke zpátečnickým národovcům z 19. Století. Pouze odmítají přikyvovat na každou nejasnou myšlenku, která z Bruselu zazní, což podle něj někdy činí představitelé TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenebrgem. Místopředseda ODS také znovu zdůraznil, že jeho strana trvá na referendu o možném posunu pravomocí z české na evropskou úroveň.

„My přece nejsme žádní národovci z 19. století! My jsme moderní realistická strana. A k modernímu realistickému postoji nepatří hujerství, kdy podepisujete bianko šeky a kupujete zajíce v pytli. Topka má k rozehrávání takových scénářů nepochybně sklony, jen doufám, že u nich převáží zodpovědnost,“ doufá ministr.

Schizofrenní EU a  levice

Místopředseda ODS se také podivuje názorovému veletoči české levice, když připomíná, že až dosud neměla problémy s životem Česka na dluh, ale když z EU přišel nápad zavést rozpočtovou kázeň do zákonů, tak s tím ČSSD nadšeně souhlasí.

„Podívejte, chceme tady doma letos prosadit zákon o rozpočtové kázni a bylo by optimální, kdyby měl ústavní ráz a nešel jednoduše měnit. Protože si myslíme, že stabilita veřejných financí je základ důvěryhodnosti země navenek a záruka dlouhodobé prosperity. Pak ovšem nechápu postoj naší levice: na jedné straně volí deficity, čili cestu těch nedisciplinovaných v rámci eurozóny, kteří stahují ostatní pod vodu, na druhé straně když tatáž politika přichází zvenčí, má tendenci se k ní hlásit. Tahle nedůslednost ale není jen záležitostí naší levice,“ míní Vondra.

Podle Vondrova názoru to ale není tak, že v nejbližší době nastane konec světa, pokud nepřistoupíme k fiskální unii EU, jak se snaží naznačit TOP 09 a spolu s ní někteří novináři. Česko prý zkrátka leží v srdci Evropy a nepodepsání nějakého paktu nás ze středu kontinentu neodstraní.

Ministr také připomíná, že k zodpovědné rozpočtové politice se přiklání stále více zemí, v poslední době např. Belgie, která se chystá snižovat platy ve státní sféře. A tamní odbory na to reagují tím, že vyhlašují stávku. Zároveň ovšem Evropská komise oznamuje, že dává k soudu vybrané členské státy za to, že odmítají valorizaci platů státních úředníků směrem nahoru. Z tohoto hlediska považuje Vondra nastavený evropský systém za neudržitelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …