Experti varují: Chystané novele zákona o veřejných zakázkách hrozí krach

14.01.2012 8:30

Připravované protikorupční novele zákona o veřejných zakázkách hrozí, že nakonec nebude vůbec přijata. Vyplývá to z analýzy expertní skupiny Platformy pro transparentní veřejné zakázky, řekl na jednání platformy její předseda a advokát Daniel Weinhold.

Experti varují: Chystané novele zákona o veřejných zakázkách hrozí krach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Normu koncem loňského roku vrátil Senát s pozměňovacími návrhy sněmovně. Jestliže poslanci nepřehlasují senátní verzi a nepodaří se jim ani prosadit původní variantu, spadne celý návrh novely pod stůl. Hrozí, že nebude přijato nic a úsilí, které jsme tomu věnovali v posledních dvou letech, by bylo zmařeno. Vidíme to jako velké nebezpečí," uvedl šéf platformy.

V systému veřejných zakázek hrozí chaos

Další osud zákona ve sněmovně má tři možné scénáře. V prvním poslanci prostou většinou přijmou návrh v senátním znění. Druhá možnost počítá s tím, že se poslancům takzvanou kvalifikovanou většinou, kterou tvoří 101 a více zákonodárců, podaří prosadit původní návrh ve znění, v jakém v listopadu poslala sněmovna normu do Senátu. Jestliže ani jedna z těchto variant nenastane, novela nebude přijata vůbec. Sněmovna má o návrhu spolu s připomínkami senátorů hlasovat 31. ledna.

Platforma pro transparentní veřejné zakázky dnes vyjádřila podporu původní sněmovní verzi, za jejímž vznikem je hlavně ministerstvo pro místní rozvoj.

Senátoři, mezi nimiž má převahu opozice, vložili do návrhu zákona především povinnost uchazečů o veřejné zakázky rozkrýt vlastnickou strukturu dodavatelů. Podle expertů platformy pro transparentní zakázky ale může toto ustanovení paradoxně omezit hospodářskou soutěž. Řada firem například v automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví by se prý totiž kvůli složitým dodavatelským řetězcům a z toho vyplývající vysoké administrativní zátěži při soutěžích tendrů raději neúčastnila.

V prohlášení platformy pro transparentní zakázky stojí, že přijetí senátních pozměňovacích návrhů může způsobit ve veřejných zakázkách v Česku "naprostý chaos".

Podaří se difinitvně zrušit losovačky?

Senátní verzi kritizuje i ředitel Transparency International (TI) David Ondráčka. "Řešení vlastnické struktury do zákona o veřejných zakázkách nepatří," uvedl šéf TI. Řešením by mohl podle být podle expertů zákon o transparentnosti právnických osob, který nyní připravuje ministerstvo spravedlnosti.

Platforma pro transparentní veřejné zakázky sdružuje například právníky, představitele státní správy, zástupce politických stran, obchodních komor nebo nevládních organizací.

Novela zákona o veřejných zakázkách například ruší losování nebo snižuje limity pro zakázky malého rozsahu.


 

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…