Rozhněvaní stalinisté: Z KSČM se vytrácí revoluční étos

14.01.2012 11:18

Komunisté, kteří se počítají ke stalinistům, znovu tvrdě kritizují vedení vlastní strany za to, že se chová příliš umírněně. Opouští revoluční myšlenky a přistupuje na požadavky kapitalistického parlamentního zřízení. Zcela tak zapomíná na marxisticko-leninské kořeny strany. Stranou kritiky nezůstává ani hospodaření se stranickými financemi. To stalinisté považují za přímo tragické.

Rozhněvaní stalinisté: Z KSČM se vytrácí revoluční étos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Konzervativně smýšlející komunisté na Praze tepají předsedu strany Vojtěcha Filipa za to, že se strana pod jeho vedením odklání od revolučních ideálů a přechází na půdu smířlivého parlamentarismu. Informuje o tom server Novinky.cz.

Ohrožuje nás parlamentarismus a maloměšťáctví

V čele stalinisticky smýšlejícího tvrdého jádra KSČM V Praze stojí Marta Semelová, která nedávno upoutala pozornost např. tím, že jen pár dní po smrti prezidenta Václava Havla tvrdě spočetla jeho údajné hříchy proti společnosti. Tentokrát si stalinisté vzali na mušku stranické materiály, které mají být projednány v květnu tohoto roku na stranickém sjezdu v Liberci.

„Revoluční charakter strany a její marxisticko-leninská podstata jsou nahrazovány maloměšťáckým smířlivectvím, parlamentarismem a oportunismem,“ tvrdí kovaní rudí. Není to přitom poprvé, co se stalinisticky orientované křídlo strany pokouší o návrat k „původním ideálům.“ Už v minulosti volali po tom, že je třeba zhodnotit příčiny, které v roce 1989 vedly ke kontrarevoluci a stejně tak je třeba kriticky zhodnotit polistopadový návrat ke kapitalismu.

Stalinisté kritizují také současné vedení strany za tragické hospodaření s finančními prostředky. Za touto výtkou lze spatřovat např. nelibost za prohraným soudním sporem mezi KSČM a italskou firmou Poste Re, které musela strana vyplatit 59 milionů korun po neuskutečněném prodeji pražského sídla KSČM.

Předseda strany je revizionista

Dokumenty, které se mají v květnu projednávat, jsou od ledna dostupné na internetu a tvrdé jádro má za to, že se až příliš odchyluje od marxisticko – leninských ideálů strany. Předseda Filip se pak podle stalinistů dopustil toho nejtěžšího hříchu, totiž revizionismu, když k projednání prosadil vlastní materiál, jenž se odlišoval od toho, který schválila celorepubliková komise strany.  

Filip však podobné nařčení jednoznačně odmítá. „Určitě takový pocit nemám. Nemyslím si, že ani jeden z materiálů nemá dialektickou podstatu. Kritika mi nevadí, ale nepovažuji se za revizionistu,“ řekl v pátek Právu. Předseda je navíc přesvědčen, že zastánci radikální linie se svou kritikou na květnovém sjezdu neuspějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…