Střelec z Tanvaldu jednal v sebeobraně, míní policie. Romové nesouhlasí

14.01.2012 18:46

Jan S., který o silvestrovské noci zastřelil jednoho romského mladíka a dalšího zranil, byl zproštěn obvinění z vraždy. Podle policejních závěrů střelec jednal v sebeobraně. Výsledek šetření potěšil místního starostu, tanvaldští Romové s ním však nesouhlasí.

Střelec z Tanvaldu jednal v sebeobraně, míní policie. Romové nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista - ilustrační foto

„Jsem rád, že už je konec, neustále se tu o tom diskutovalo,“ oddechl si starosta Tanvaldu Petr Polák. Sám přitom již v minulost obviněného označil za slušného muže, který by nikdy úmyslně nezabil. „Jsem rád, že jsem měl pravdu,“ řekl Lidovým novinám.

Místní Romové jeho pocity nesdílí. Stěžují si, že policie k vyšetřování přistupovala jednostranně, protože odmítla při rekonstrukci případu přihlédnout k svědectví bratra zastřeleného Patrika, kterého střelec lehce zranil. Toto nařčení však místní státní zástupkyně Lenka Bradáčová odmítá.

„V rámci svého vyjádření postřelený muž sdělil, že nikdy nikoho nepotkal a že u žádné střelby ani konfliktu nebyl,“ obhajuje závěry policie Bradáčová, která navíc odmítla potvrdit spekulaci, že policie k výslechu Patrika při rekonstrukci nepřihlédla.

Její strohé vysvětlení však stále připouští, že střelbě předcházelo intenzivní napadení bratrů Tatárových ze strany střelce. O tom, jestli byla obrana Jana S. přiměřená, by policie měla rozhodnout do tří měsíců.

Holomek žaluje policisty ze zpackaného zásahu

Výsledek šetření se kromě místní komunity Romů nelíbí ani Společenství Romů na Moravě. Jeho předseda Karel Holomek kvůli němu tento týden podal trestní oznámení za čin vraždy. To však Bradáčová již smetla ze stolu – vraždu totiž její útvar již vyloučil.

Holomkovou poslední nadějí na úspěch tak zůstává druhé oznámení. V něm žaluje policisty, kteří údajně v loňském roce v děčínském bytě uklidňovali paralyzátorem Roma, který podle Holomka trpěl schizofrenií a slabým srdcem. Muž po několika dnech zemřel, zřejmě v následku policejního zásahu.

Policisté pochybení odmítají, paralyzátor údajně při zásahu vůbec nepoužili. Za pravdu jim dává i patologický posudek zemřelého Roma, podle kterého muž skonal přirozenou smrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…