Drábek rozzlobeným lidem: Jaké problémy s dávkami? Vše funguje

15.01.2012 12:00

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Spory a nejasnosti doprovázely celou nedělní Partii televize Prima, jejímiž hosty byli někdejší ministr práce a sociálních věcí, senátor Zdeněk Škromach, a současný ministr Jaromír Drábek. Více než o problémech při vyplácení, o nichž ParlamentníListy.cz také informovaly, se debatovalo o odborných záležitostech.

Drábek rozzlobeným lidem: Jaké problémy s dávkami? Vše funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

"Úplně normálně každý měsíc, zejména ve větších městech, byly dávky vypláceny za přítomnosti policie, na tom není žádná změna," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Doplnil, že jen za minulý týden bylo vyplaceno na 900 tisíc sociálních dávek a fakt, že něco nefunguje, je podle něho hrubé zkreslení reality a lež. "Já vám říkám, že bylo vyplaceno tolik a tolik dávek, ten systém funguje!" zahřměl zástupce TOP 09. Dávky hmotné nouze a rodičovský příspěvek, který také postihly v letošním roce změny, je rovněž podle Jaromíra Drábka bezproblémový. "Za tím humbukem zřejmě můžou být ředitelé úřadů práce, že ano," glosoval moderátor nedělní Partie Jan Punčochář.

Zcela jinak na změny vyplácení dávek a celou sociální reformu hledí místopředseda ČSSD a Drábkův stínový protějšek Zdeněk Škromach. "Dodneška ten systém nefunguje," řekl ve studiu. Podle ČSSD měly být takto velké systémové změny zaváděny minimálně rok. "Vy si berete za rukojmí úředníky a občany," dodal Škromach.

"Jaromír Drábek je už značný rutinér. Jeho resort je jeden z nejsilnějších ve vládě Petra Nečase, stovky miliard, které přes něho protečou, to jen podtrhují," řekl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "A protože je rutinér, už ho jen tak něco nerozhodí. V televizi je skutečně velmi často, Drábek je jeden z nejvíce citovaných ministrů. Tudíž když mu za přítomnosti kamer jeho oponent vytkne, že vlastně nic nefunguje, že Drábkovy firmy inkasují zakázky na počítače pro úřady práce, s ním to ani nepohne. Což se stalo," dodává Polách. "A Škromach, místo aby přidával a snažil se Drábka provokovat k nějakým silným vyjádřením, tak skákal z tématu na jiné, škoda," řekl ParlamentnímListům.cz analytik. "Co se nějakých gest a mimiky týká, viděli jsme dvě sochy. Drábkův uniformní výraz si s tím Škromachovým moc nezadal."

Je to složité, nikdo tomu nerozumí

Vyplňování desítek formulářů, dlouhá doba pro jejich pochopení a neochota úředníků pomáhat občanům, to jsou další problémy, které Zdeněk Škromach zmínil. "Tenhle systém je unikátní," vysvětlil místopředseda Senátu jako dodatek k informacím, že firma, kterou Jaromír Drábek v minulosti spoluvlastnil (detaily ZDE), vytváří aplikační IT systém na podporu vyplácení sociálních dávek.

Anketa

Vadí vám sociální reformy?

hlasovalo: 616 lidí
Ministr Nečasovy vlády kontroval tvrzením, že stovky tisíc vyplacených dávek ukazují na systémovou kvalitu. "Náklady budou poloviční vůči stavu, který pan Škromach zaváděl, když byl ministrem on," přidal zástupce TOP 09 navrch.

"Bylo to nudné, bohužel to musím říct, ale moderátor to zkrátka nezvládnul. Téměř polovina pořadu se točila kolem nepochopitelného počítačového systému, zbytek byl postaven na nepodložených informacích o tom, že úředníci mají zákaz stěžovat si na nefunkční věci při vyplácení dávek," doplňuje pro ParlamentníListy.cz Břetislav Polách. "Nerozumím tomu, proč se nehovořilo alespoň jednou nebo dvakrát o konkrétních lidech. Noviny těch příběhů byly plné."

Po debatě o vyplácení peněz přišlo na řadu téma pěstounství. "To je jediný cíl: vytvořit těm dětem lepší rodinné prostředí," konstatoval Jaromír Drábek. Vládní návrh hovoří o tom, aby jedno zařízení pro ohrožené děti pečovalo maximálně o čtyřiadvacet z nich. Pro ostatní by měly být nacházeny náhradní rodiny. Stát chce těmito kroky nabídnout dětem individuální, nikoli kolektivní péči. "Pan ministr opět neřekl, že nemá připravené zástupy rodin na náhradní péči," kontroval Zdeněk Škromach. "Vy chcete zrušit zařízení, která alespoň fungují, a nemáte systém pěstounských rodin, které by mohly péči poskytnout!"

Opozice trvá zejména na vytvoření systému pěstounské péče, což podle Škromacha na západě trvalo desítky let. "A až potom postupovat," vysvětlil místopředseda sociální demokracie, který mezi lety 2002 a 2006 řídil resort práce a sociálních věci. "Nemůžeme se na to dívat jen prizmatem čísel, každé to dítě je přeci jeden osud, není tady na co čekat," reagoval Drábek.

"Bylo to nesmírně povrchní, bez jediného konkrétního případu, bez hlubších a vyhrocených názorů, velmi mě to zklamalo," říká ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Jistě to zasáhlo pár desítek lidí, kterých se jednotlivé záležitosti týkaly, ale to prakticky nic neznamená. Moderátor většinu Partie seděl a čekal na doplňující dotaz, nikam pořad netlačil, neměl žádná nová fakta. Z ministra Drábka a velmi mediálně vděčného Zdeňka Škromacha šlo získat mnoho, ale to se nestalo," uzavřel.

Sociální reforma v praxi

Sociální reformy (více informací a článků ZDE), které v Poslanecké sněmovně prosadila koalice, přinesou od ledna 2012 důležité změny, a to jak pro nezaměstnané, tak i pro studenty a všechny, kteří pobírají od státu dávky. Společným rysem je zpřísnění pravidel pro jejich získání. Cílem ministra Jaromíra Drábka je zvýšit snahu nezaměstnaných získat práci a také potlačit práci na černo.

Spolu se změnami podpory v nezaměstnanosti má od roku 2012 platit také novela zákoníku práce. Ta mimo jiné mění systém odstupného, rozšiřuje výpovědní důvody a zavádí volnější pravidla pro odměňování přesčasů. Už od ledna letošního roku si k podpoře nelze jakkoliv přivydělávat, jako tomu bylo v minulosti. Dříve bylo možné přivydělávat si do výše poloviny minimální mzdy měsíčně, tedy do 4 tisíc korun, aniž by nezaměstnaný přišel v daném měsíci o podporu.

Nižší podpora v nezaměstnanosti je od ledna také pro ty, kdo sami podají výpověď nebo ukončí pracovní poměr dohodou. Výjimkou jsou vážné rodinné či zdravotní důvody definované zákonem a schválené úřadem práce. Novinkou je i fakt, že zaměstnavatelé už nebudou muset hlásit volná místa na úřad práce, nově to bude jen dobrovolné.

Stát změnil rovněž výši vyplácení měsíční rodičovské. Ta se nově krátí u tříleté mateřské ze 7 600 korun na 7 100 korun. O dvě stě korun se zvýši dvouletá rodičovská, a to na 11 600 měsíčně. Čtyřletá rodičovská je zvýšena o sto korun na 5 100.

Nezaměstnaní taktéž musí přijmout nabídku veřejně prospěšné práce. Ta je sice placená, ale velmi nízko. Odmítnout ji od ledna může pouze tehdy, brání-li jim v tom zdravotní stav. Pokud ovšem uchazeč takovou práci přijme, přijde o podporu v nezaměstnanosti, a dostane tak ve výsledku méně peněz. Pokud by mu peníze nestačily na vyžití, může požádat o dávky hmotné nouze. Při odmítnutí práce ztratí dotyčný podporu i nárok na dávky hmotné nouze.

Podobné kroky v minulé Partii televize Prima (psali jsme ZDE) jednoznačně podpořil také premiér Petr Nečas.

"To přeci nejde, aby byli doma a brali dávky. Myslím si, že je nutné, aby lidé, kteří přijdou o práci a nic nedělají, něco přeci jen dělali. Co je ponižujícího na tom, pane moderátore, když vy nebudete mít směnu v televizi Prima, že vezmete koště a půjdete zamést před dům," glosoval Nečas svou představu o soužití zaměstnaných a nezaměstnaných.

Proti reformám vládní koalice se staví zejména opoziční ČSSD (např. ZDE). Podle jejich představitelů jde o zákony šité horkou jehlou. "ČSSD zásadně protestuje proti snaze vlády Petra Nečase zcela nepřijatelným a téměř likvidačním způsobem omezit práva a důstojné postavení na trhu práce těm, kteří se ocitnou krátkodobě bez práce a hledají pomoc na úřadech práce," řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana hodlá hájit práva občanů u Ústavního soudu (více ZDE).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…