Budou Češi platit Havlem? Experti navrhují novou bankovku

15.01.2012 9:58

Na světě je další návrh, jak uctít památku prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Češi možná budou platit desetitisícikorunovou bankovkou s prezidentovým portrétem. Zastánci nápadu tvrdí, že by se tak vzpomínka na Havla trvaleji usadila v myslích lidí a to nejen v Česku. Lze však také namítnout, že by se Havel mohl stát terčem řady dalších lidových vtipů. Kolik občanů by při sobě nosilo bankovky s tak vysokou hodnotou?

Budou Češi platit Havlem? Experti navrhují novou bankovku
Foto: hns
Popisek: Bankovka s Havlem

Na stole leží další návrh k uctění památky prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Předseda Evropské numismatické asociace Evžen Škňouřil přichází s návrhem, aby byla v Česku zavedena nová desetitisícikorunová bankovka s portrétem Václava Havla. Informuje o tom server Lidovky.cz.

V ČNB se ke mně chovali arogantně

"Myslím, že teď je na to vhodná doba. Málokdo si uvědomuje, že morální potenciál Václava Havla by byl tímto způsobem trvale zvěčněn a zároveň distribuován do celého světa," uvedl Škňouřil.

Vzápětí si však postěžoval, že v ČNB ho s jeho nápadem arogantně vykázaly ze dveří. Prý mu arogantně odpověděli, že se o takové věci nemá starat. „Ale pokud vím, tak mají přijímat podněty občanů," vyjádřil nespokojenost Škňouřil.

Jedním z argumentů ve prospěch zavedení bankovky s Havlovým portrétem je podle Škňouřila i to, že by se dosud nejvyšší pětitisícová bankovka s prvním prezidentem republiky T. G. Masarykem dostala více do oběhu a neležela by jen v bankách.

Proti tomuto argumentu lze však postavit i opačný názor. Nestal by se Havel kvůli nové bankovce objektem nových lidových vtipů? Vezmeme-li v úvahu reálnou výši mezd v České republice, dostali by obyčejní lidé případné nové bankovky s Havlem do vůbec ruky?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…