VV prosazují zavedení etického kodexu poslance. Bizarní, diví se Zaorálek

15.01.2012 10:55

Poslanci VV by rádi prosadili zavedení etického kodexu pro zákonodárce dolní parlamentní komory. Opozice ale nad jejich nápadem kroutí hlavou. Jak může něco takového prosazovat strana, jejímuž poslanci Vítu Bártovi (VV) hrozí žaloba pro úplatkářství? Ať si nejprve zametou před vlastním prahem.

VV prosazují zavedení etického kodexu poslance. Bizarní, diví se Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Nejmenší vládní strana Věci veřejné přichází s návrhem zavedení etického kodexu pro poslance, který by zákonodárce zavazoval k mravnějšímu jednání. Véčkaři tím reagují mimo jiné na jednání poslance a hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který v roce 2010 nařkl ministr financí Kalouska z opilosti, za což mu posléze byla uložena pokuta deset tisíc korun. Rath však pokutu odmítá zaplatit, brání se i soudní cestou.

Zameťte si před vlastním prahem

Opoziční ČSSD se však k takovému návrhu staví poměrně skepticky. Poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD) dokonce prohlásil, že z úst poslanců VV zní návrh absurdně, vezmeme-li v úvahu fakt, že šéfovi poslaneckého klubu VV Vítu Bártovi hrozí obžaloba z úplatkářství.  

„Byl jsem do pracovní skupiny, která kodex připravuje, nominován, ale upřímně mi připadá bizarní, že ho navrhuje strana, jejíž předseda poslaneckého klubu čelí podezření z korupce,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v narážce na návrh policie obžalovat Víta Bártu.

Podobné kodexy schválila řada zemí, Česko by tedy nebylo ojedinělou výjimkou, otázkou však je, zda by ho po schválení poslanci skutečně dodržovali. Byli by zákonodárci ochotni přijmout také sankce za případné nedodržení zásad kodexu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…