Možnost předdůchodů nebude omezena povoláním, uklidňuje ministerstvo

15.01.2012 11:25

Takzvané předdůchody, které mají umožnit lidem odchod do předčasné penze za lepších podmínek než nyní, se budou týkat pracovníků všech profesí. Nebudou tedy omezeny pouze na zaměstnance z těžkých a namáhavých povolání, jak se původně předpokládalo. Počítají s tím změny zákonů, které připravuje ministerstvo financí (MF). ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Porada ekonomických ministrů podle něj o předdůchodech jednala na počátku ledna.

Možnost předdůchodů nebude omezena povoláním, uklidňuje ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

"Předpokládáme, že návrhy změn do příslušných zákonů týkající se tohoto tématu budou zpracovány do konce čtvrtletí," uvedl Jakob. Jejich účinnost je plánována na leden 2013.

Požádat může každý, kdo bude mít naspořeno

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní. Mají však penzi vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. To u předdůchodů nebude.

Požádat o takzvaný předdůchod budou moci podle Jakoba všichni lidé, kteří budou mít v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy transformovaného současného penzijního připojištění, naspořené prostředky. Zaměstnavatelé a část odborů prosazují, aby se návrh týkal pouze namáhavých a nebezpečných profesí.

Právě zaměstnavatelé mají svým zaměstnancům na předdůchody spořit. Příspěvek na předdůchody si budou moci započítat jako nákladovou položku. Na straně zaměstnanců pak bude osvobozen od daně z příjmů. V rámci toho se pro lidi zvýší limit osvobození příspěvku z 24.000 na 30.000 korun ročně.

Do důchodu stále později

O předdůchod bude možné požádat až pět let před dovršením důchodového věku, ale pouze za předpokladu, že bude mít člověk naspořené dostatečné prostředky. Jeho minimální měsíční výše bude ve výši 30 procent průměrné měsíční mzdy. Zdravotní pojištění bude za jeho příjemce platit stát. Doba strávená v předdůchodu se nebude započítávat do rozhodného období, z něhož se berou v potaz výdělky pro výpočet starobní penze. To znamená, že lidé nebudou muset platit sociální pojištění, ale nebude se jim krátit nárok na výši důchodu.

Podle nedávno schváleného zákona by se měl postupně prodlužovat věk pro odchod do důchodu. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech. Důchodový věk se totiž bude podle novely oddalovat každému ročníku o dva měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…