Zažaluje někdo za kauzu MUS i Kalouska? ptá se bývalý vyšetřovatel

15.01.2012 11:58

Bývalý elitní vyšetřovatel korupčních kauz Zdeněk Ondráček se zamýšlí nad tématem trestní odpovědnosti policistů, státních zástupců, ale také politiků, kteří pochybili v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Jeho úvahu přináší server českapozice.cz. Nabízí cestu, jak před soud pohnat všechny zainteresované osoby, mezi které počítá i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Zažaluje někdo za kauzu MUS i Kalouska? ptá se bývalý vyšetřovatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Ondráček připomíná, že podle trestního zákoníku jsou orgány činné v trestní řízení odpovědné za svou činnost nebo nečinnost a to podle paragrafu 330 -  maření úkolů úřední osoby z nedbalosti. Míra škodlivosti nečinnosti příslušných orgánů je podle Ondráčkova názoru obrovská, teď ale záleží na tom, jestli se najde státní zástupce, který zažaluje všechny zúčastněné, politiky nevyjímaje.

Kárné žaloby státním zástupcům příliš neublíží, možná si i polepší

Ondráček oceňuje skutečnost, že v kauze MUS už padly kárné žaloby na příslušné státní zástupce, ale obratem dodává, že takové žaloby jim příliš neublíží. Donutí je možná odejít z vysokých státních postů a živit se jako soukromí advokáti, ale to prý není nijak pochmurná vyhlídka. Vzhledem k jejich dosavadním kontaktům lze předpokládat, že si brzy vybudují pověst schopných a vážených advokátů.

„Pokud v této věci padají (jen) kárné žaloby na Vrchním státním zastupitelství, neměla by se odpovědnost, a třeba i podle trestních paragrafů, hledat také u pracovníků ministerstva financí či samotného ministra? Tak to se v Česku nenosí,“ poznamenává autor.

SLEDUJEME kauzu: Mostecká uhelná

Byl nějaký český ministr dohnán k trestní odpovědnosti?

Přitom podle trestního zákoníku lze stíhat všechny úřední osoby, tedy i poslance, senátory či ministry. Pokud však zapátráme v paměti, souzených českých poslanců či ministrů po roce 1990 mnoho nenajdeme. Ondráček má dokonce zato, že nenajdeme žádného. Nabízí pro to ale jedno vysvětlení.

„Zřejmě máme štěstí na samé schopné a čestné politiky,“ uzavírá autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…