Dobeš představí reformu regionálního školství. Zaniknou vesnické školy?

16.01.2012 6:16

S podrobnostmi své reformy způsobu financování regionálního školství dnes veřejnost seznámí ministr Josef Dobeš (Věci veřejné). Dobešův plán, na který už ostře reagovali kritici, počítá s tím, že by se peníze mezi základní a střední školy měly rozdělovat ne podle počtu žáků, ale podle zaplněnosti tříd. Informuje agentura ČTK.

Dobeš představí reformu regionálního školství. Zaniknou vesnické školy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Takový postup by podle představ ministerstva školství mohl vést ke slučování některých poloprázdných škol a ministerstvu přinést úspory v řádu miliard korun. Do podoby návrhu zákona by se měl tento plán dostat v dubnu.

Obce na další financování škol nemají

Proti se už postavili nejen zástupci obcí, ale také experti na vzdělávání. Varovali, že záměr povede k zániku řady vesnických škol, které by se v nejlepším případě musely přeměnit na malotřídky.

Návrh počítá s tím, že školy, které mají ve třídách méně než kolem optimálního počtu 25 žáků, by dostávaly od ministerstva méně peněz. Pokud by obec o udržení školy stála, musela by na ni doplácet ze svého.

Už nyní ale obce s malým počtem dětí na své školy doplácejí, větší finanční zátěž by řada z nich nezvládla.

Nový systém také počítá se sjednocením sazeb pro žáky jednotlivých typů škol. Nyní totiž peníze od ministerstva přerozdělují kraje, a často tak podle ministerstva dotují slabé školy na úkor dobře fungujících.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…