Sedí na gauči a pije pivo, lenoch jeden. Vláda představuje reformy

16.01.2012 12:36

Premiér Petr Nečas a jeho vláda už několikrát v minulosti proklamovali, že lidem budou muset vysvětlit své kroky, co se týče jednotlivých reforem. A to proto, aby lidé pochopili, co je v budoucích měsících a letech čeká. Podle jednotlivých ministrů totiž vláda nechce lidem ubližovat, ale spíše jim hodlá v jejich životě a jejich budoucím pracovním uplatnění pomoci. Někdejší slova Nečase nyní jeho úředníci přeměnili ve skutky – spustili dnes totiž informační kampaň hned v několika českých denících. Komerční přílohy mají například název Průvodce novinkami sociálního systému v roce 2012, či Jak se mění sociální dávky a pracovní trh v roce 2012.

Sedí na gauči a pije pivo, lenoch jeden. Vláda představuje reformy
Foto: Štěpán Mareš
Popisek: Lenoch na gauči

A co vláda lidem prostřednictvím kampaně vysvětluje? Tak například Mladá fronta Dnes se úkolu zhostila tak, že napřed píše, kterak se Evropa přizpůsobuje ekonomickému vývoji, či že rodiče mohou měnit výši a délku čerpání rodičovského příspěvku podle aktuální potřeby.

„Česká republika není izolovaným ostrůvkem v rozbouřeném moři. Jestliže nechceme zabřednout do velkých ekonomických problémů, které tvrdě dopadají například na Řeky, Portugalce, Iry, Španěly, nebo Italy, musíme se přizpůsobit i my. To je především motivováno snahou zkrotit nebezpečné zadlužování a postupně snižovat schodky veřejných rozpočtů,“ stojí například v článečku Evropa se přizpůsobuje ekonomickému vývoji.

Jak se mění sociální systém – modelové situace je pak v příloze MfD rozepsáno na stránce 4 a 5. Témata Změny v podpoře zaměstnanosti a stránka věnovaná pracovnímu trhu, který má být nyní údajně volnější, jsou pak rozebírány na dalších stranách. Přísnější pravidla pro nemocenskou a Všechny dávky na jednom místě jsou názvy rubrik, které přílohu MfD zakončují.

Na úřadech přichází překvapení – všechno je totiž jinak

Aby ale bylo jasno, proč deník MfD přílohu vydává, tak na své první stránce pod titulkem „Vláda vysvětluje změny v rodičovské a dávkách“ k tomu píše: „Přestože sociální reforma velmi konkrétně dopadá na životy všech v Česku, je pro mnoho lidí abstraktním pojmem. Na úřadech pak přijde překvapení – všechno je jinak. Vláda proto dnes spustila informační kampaň. Chce nervózní lidi uklidnit a všechny změny v sociálním systému jim vysvětlit. Úřad vydal příručku Změny 2012, která tento týden vyjde jako příloha několika deníků  - dnes vychází v MF Dnes.“

Podle deníku ale sociální brožurou vysvětlovací kampaň vlády nekončí. V únoru by měla totiž vyjít další, která bude zaměřená na zdravotní reformu.

Jenže zatímco brožurka MfD, o níž jsme výše informovali, sděluje problémy jazykem srozumitelným převážně lidem, kteří již vědí, o co jde, pak brožurka s tím samým obsahem, ale připojená k deníku Blesk, je více polopatická. Zatímco změny v podpoře zaměstnanosti inzertní příloha MfD zahajuje slovy „Přijaté změny zvyšují motivaci nezaměstnaných k rychlejšímu hledání práce a zpřísňují postihy za zneužívání sociálních dávek“, pak placený reklamní prostor Blesk to samé poutá sdělením, že veškeré "Změny podpoří pracanty".

Kdo je Pan Pech a Pan Nezmar?

Bulvární deník ale navíc připsal i modelové příklady. Například pan Pech za lenost skončí bez peněz, ale pan Nezmar si vybral rekvalifikaci a našel práci.

„Pan Pech je dlouhodobě nezaměstnaný, ale o práci příliš velký zájem nemá a s úřadem práce nespolupracuje. Dostal nabídku veřejné služby, na kterou se ale „vykašlal.“  Tím se ale sám připravil o dávky v hmotné nouzi. Do evidence uchazečů o zaměstnání se může opět přihlásit až po šesti měsících. A pokud by uchazeč o práci v době, kdy ignoroval nabídku veřejné služby, ještě pobíral podporu v nezaměstnanosti, také by o ni přišel,“ tvrdí příloha Blesku. K článečku v boxu pak přidal deník i fotografii pána, který sedí v křesle a znuděně pije pivo z flašky.

Naproti tomu k panu Nezmarovi, který je na fotografii s telefonními sluchátky na uších a je zřejmé, že pracuje, pak Blesk uvedl, že pracoval 12 let jako řidič autobusu a přišel o práci z organizačních důvodů. Dostal odstupné ve výši tří měsíčních platů, jenže výplata podpory v nezaměstnanosti se mu zároveň s tím odsunula o tři měsíce.

„Po půl roce na podpoře se rozhodl, že si udělá rekvalifikaci. Sám si po dohodě s úřadem práce vybral kurz v ceně 11 900 korun. Úspěšně ho dokončil, a tak úřad práce rekvalifikačnímu zařízení kurz zaplatil. Díky svým novým znalostem si Nezmar našel práci jako dopravní dispečer,“ zakončuje k popisování tohoto příkladu Blesk.

DONEZ je zkratkou pro Docházku nezaměstnaných

Třiatřicetiletý pan Milouš je také nezaměstnaný a úřadem práce byl vytipován jako účastník nového projektu Docházka nezaměstnaných (DONEZ).  Znamená to pro něj, že se musí v předem určený čas hlásit na kontaktním místě Czech Point v místě trvalého bydliště.

„Pokud by domluvenou schůzku bez vážného důvodu zmeškal, přišel by o podporu v nezaměstnanosti a stát by mu přestal platit i zdravotní pojištění. Při schůzce se Milouš vždy dozví termín další schůzky a na Czech point bude muset chodit zhruba dvakrát týdně po dobu tří měsíců. Projekt DONEZ má lidem ztížit práci načerno, protože hlásit se budou v běžné pracovní době,“ uzavřel pak k tomuto bodu Blesk.

Drábek: Budeme pokračovat dál...

Sám ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) pak v rozhovoru pro MfD k tomu všemu uvedl: „Kroky (sociální reformy) budou pokračovat, není hotovo. Například v mém resortu chystáme změny sociálně právní ochrany dětí, zrušení kojeneckých ústavů, změny v pěstounské péči. Ale tyhle věci není vhodné uspěchat a musíme o nich ještě hodně diskutovat.“

„Jen sjednocením úřadů práce a převedením agendy z obecních úřadů se ročně ušetří miliarda,“ dodal Drábek k otázce, kolik všechny reformy ušetří státnímu rozpočtu.

Úřad vlády:  Za kampaň v Aha! i Blesku jsme dali přes milion

Jenže takové kampaně v tisku zpravidla i něco stojí. „Chtěli jsme distribuovat užitečné přehledy a vysvětlující materiály. Nikoli utrácet desítky či stovky milionů za nákladné reklamní kampaně a pouhá ´reklamní gesta na vládu´. Přesně v duchu vládní snahy o úspory a transparentnost jsme dosáhli výhodných cen a vše průhledně zveřejňujeme,“ odvětil na otázku nákladnosti kampaně ParlamentnímListům.cz vedoucí tiskového oddělení  Úřadu vlády Jakub Stadler.

„Při nákupu mediálního prostoru jsme čerpali ze socio-ekonomických podkladů Unie vydavatelů ČR a přehledů nákladů a čtenosti, které jsou volně k dispozici. I bez mediálních agentur jsme při individuálních jednáních s vydavatelstvími dosáhli velmi příznivých cen. Celkem byly ve spolupráci s jednotlivými redakcemi vyrobeny tři základni grafické verze, odpovídající zájmům deníků a jejich cílových čtenářských skupin,“ vysvětlil dále Stadler odlišnost pojetí v MfD a Blesku.

Zatímco tak například v Mladé frontě Dnes inzerce vlády stála 630 tisíc korun, v Blesk a Aha, což je společný tematický materiál, pak stála vládu milipn a 150 tisíc korun. V Lidových novinách pak totéž přišlo na 170 tisíc a pro Právo na 350 tisíc korun. „Všechny tyto ceny jsou bez DPH,“ zmínil dále Stadler.

Naše redakce si sumu sečetla  - dává cifru 2 720 tisíc. K otázce, kde ale vláda vzala peníze, když státní kasa je podle slov jejího strážce - ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) - prázdná, pak mluvčí sdělil:

„Využili jsme prostředky, které byly účelově vázány v tiskovém odboru Úřadu vlády ČR na propagaci vládní činnosti a nebyly spotřebovány v letech 2010 a 2011,“ sdělil tiskový mluvčí a zdůraznil, že inzerci připravovali sami zaměstnanci Úřadu vlády a ministerstva práce a sociálních věcí. „Ve své pracovní době, nevznikly tedy žádné dodatečné externí náklady."

Všechny smlouvy s deníky jsou podle něj od minulého týdne transparentně zveřejněny na webových stránkách Úřadu vlády. „Neobsahují žádnou problematickou klauzuli a vydavatelé s jejich zveřejněním souhlasili. Vše je tedy pod detailní kontrolou veřejnosti,“ zakončil Stadler s tím, že ale od ledna 2012 je navíc spuštěn nový web www.reforma.cz, kde jsou také vysvětlující texty k sociální, zdravotní, penzijní a daňové reformě a přehled dosavadních protikorupčních opatření.

Má si to přečíst skoro čtyři milióny lidí

Úřad vlády ParlamentnímListům.cz také sdělil, že ministerstvo práce a sociálních věcí v posledních měsících letošního roku dokončilo své reformní turné v podobě kulatých stolů v každém kraji. I v roce 2012 bude pro vysvětlování sociální reformy využívat speciální webové stránky. Pokračovat bude také v distribuci letáků na pracovní úřady a úřady ČSSZ, a provozováním informační telefonní linky.

Od pondělí 16. ledna do soboty 21. ledna 2012 se informace vlády budou zaměřovat na sociální reformu, v únoru pak budou obdobně cílit na zdravotní reformu. Kabinet Nečase soudí, že inzercemi osloví zhruba čtyři milióny lidí. Toto číslo si údajně vypočítal souhrnem čtenosti deníků, ve kterých je vložena inzerce. A ta se blíží čtyřem milionům (přesně 3,8 mil. čtenářů).

 

Je to politická kampaň, tvrdí opozice

Jenže co si vláda nyní pochvaluje, tak to opozice naopak stírá. Bývalému ministrovi sociálních věcí a senátorovi Zdeňkovi Škromachovi z ČSSD a ani komunistovi a odbornému stínovému mluvčímu téhož resortu Miroslavu Opálkovi se totiž inzerce pranic nelíbí.

„Já jsem na tu kampaň měl názor hned, když se o ní mluvilo. Je to za státní peníze povolební kampaň pro koalici, a je to také jejich mediální prosazení reforem, ke kterým je značný odpor. Oni se ale tímto způsobem snaží obyvatelstvo přesvědčit. Ty reformy jsou však pro většinu lidí nepříjemné a nepříznivé a tak to jsou z tohoto  pohledu zcela vyhozené peníze,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec Miroslav Opálka z KSČM.   

Zdůraznil, že ministerstvo práce a sociálních věcí vypouští i další brožurky, které jsou k dispozici pro občany, takže tady jdou další peníze z rozpočtu nazmar. „Aby lidi věděli, co je čeká, tak to ten tisk přináší i bez vlády,“ dodal na vysvětlenou Opálka.

Škromach také zminíl podivné plýtvání penězi. „Ten problém je v tom, že to není jen vysvětlování, ale je to i politická kampaň a to za peníze daňových poplatníků. A naskýtá se i otázka, aby z toho nebylo další ProMoPro, neboť tahle vláda a její členové s tím mají dost ´dobré zkušenosti´,“ sdělil Škromach.

Zasmál se ale tvrzení tiskového odboru vlády o tom, že kabinet peníze ušetřil tím, že využil prostředky, které „byly účelově vázány v tiskovém odboru Úřadu vlády ČR na propagaci vládní činnosti a nebyly spotřebovány v letech 2010 a 2011“.

„Tak tohle je nesmysl, neboť finanční prostředky jdou na každý fiskální rok zvlášť a ministerstva nemají nějakou  zvláštní kasičku a ani vláda, kde by si mohly peníze na příští rok šetřit zvlášť - takhle to prostě nefunguje,“ dodal Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…