Co město dá, stát vezme. V Děčíně řeší, co s nejchudšími

16.01.2012 19:31

Oslnivě zářivé dlažební kostky chodníků, ulice bez žvýkaček a psích exkrementů, města jako ze škatulky. Zřejmě blízká budoucnost. Na padesát tisíc nezaměstnaných by totiž mělo být úřady práce vysláno s košťátkem a lopatkou do ulic. Zatím se mohou připravit ti, jež jsou v evidenci úřadu práce déle než rok.

Co město dá, stát vezme. V Děčíně řeší, co s nejchudšími
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Zajištění veřejné služby dosud leželo v rukou obcí, nyní byla tato povinnost převedena na úřady práce. Dříve si pomocí uklízení ulic ale někteří chudí lidé snažili finančně přilepšit, za výkon prací pro obec totiž náležela zvláštní odměna, která navyšovala dávku pomoci v hmotné nouzi tím víc, čím déle člověk tuto dávku pobíral.

A právě s touto minulou skutečností se nyní potýká Děčínská radnice. V ulicích jejího města se během prosince, ještě před konečným schválením reformních zákonů, pokoušela tímto způsobem přivydělat téměř stovka lidí. Nyní ale hrozí, že své peníze za poslední měsíc loňského roku nedostanou.

Výdělek, který bude odečten

Podle nových pravidel pro vyplácení sociálních dávek se tyto peníze musí nahlásit jako výdělek, čímž by došlo k odečtení částky od sociální dávky. Děčínští radní zvažují v případě nutnosti vyplatit občanům kompenzaci.

„Projednali jsme tento problém ve vedení města a budeme se snažit to těmto lidem kompenzovat. Ale to není nijak jednoduché. Protože to, co bychom jim my dali, jim na druhé straně vezme stát z dávek. Přitom jsou to lidé naprosto bez prostředků. Zatím hledáme cestu, jak to uskutečnit,“ uvedl pro Děčínský deník radní Vlastimil Pažourek.

Podle nové úpravy zákona se na veřejně prospěšných pracích budou podílet všichni občané, kteří jsou vedeni v evidenci pracovních úřadů déle než dva měsíce. Výkonem prací pro obec je pak podmíněna výplata podpory v nezaměstnanosti. Rozsah prací bude činit pro nezaměstnaného i 20 hodin týdně a pokud ji nezaměstnaný bez závažného důvodu odmítne, bude z evidence pracovního úřadu vyřazen a zůstane bez podpory a s povinností za sebe platit zdravotní pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…