Personalistka: Lidí bez práce je dost. Na pohovory se jim ale moc nechce

22.01.2012 12:24

Jihomoravský kraj, stejně jako většina dalších regionů, hlásí dlouhodobou nezaměstnanost. Lidé volají po práci, ale pracovních míst je čím dál tím méně. Uchazeči o zaměstnání si stěžují na chování zaměstnavatelů, kteří jim neodpovídají na zaslané životopisy nebo jim nedají zpětnou vazbu z pohovorů. Zaměstnavatelé naopak poukazují na špatnou pracovní morálku uchazečů, kteří ji mnohdy dokazují svým přístupem ještě před pohovorem.

Personalistka: Lidí bez práce je dost. Na pohovory se jim ale moc nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Pan Aleš Klaška pracoval jako referent v bance, nyní si už několik měsíců hledá novou práci. Stěžuje si především na přístup neseriózních zaměstnavatelů. "Rozeslal jsem již desítky životopisů na konkrétní inzeráty, odpovědí přišlo jen několik. Domnívám se, že zaměstnavatel má snad povinnost sdělit mi, že nemá zájem. Zasílám mu své osobní údaje, rád bych tedy alespoň věděl, že mě nechtějí pozvat na pohovor. Takto mám pocit, že posílám životopis do vzduchoprázdna. “ Uchazeči o zaměstnání si velmi často stěžují na to, že se zaměstnavatelé ani neobtěžují odepsat na jejich žádost o zaměstnání.

Personalisté se hají: Uchazečů je prostě moc

Personalistka Michaela Machařová se pro ParlamentníListy.cz  snaží postoj zaměstnavatelů objasnit. “Když vydáme pracovní inzerát, přijdou nám stovky reakcí. Není v našich silách na každý email odpovědět. Situaci řešíme tzv. automatickými emaily. Po odeslání odpovědi na inzerát přijde uchazeči automatická odpověď, ve které je mu sděleno, že pokud se neozveme do 14 dnů, dali jsme přednost jiným kandidátům. Zároveň mu poděkujeme za zájem a vysvětlíme, že tento postup musíme volit kvůli velkému počtu uchazečů.“ Zatímco zaměstnavatelé hodnotí způsob takové odpovědi jako dostačující, uchazeči se s takovým názorem rozhodně neshodují. “Já s tím nesouhlasím. Jak mám vědět, že někdo můj životopis vůbec četl, že nezapadl do nějakého spamu,“ rozčiluje se pan Klaška.

Čekám a čekám, stěžuje si nezaměstnaný

Chování zaměstnavatelů podle něj není o nic lepší ani, když ho pozvou na pohovor. “Vždycky slíbí, že se nejpozději do týdne ozvou. A většinou čekáte, čekáte a nic. Nakonec jim musím zavolat sám. Přitom se často jedná o opravdu náročná výběrová řízení, na kterých strávíte i několik hodin. Vypisujete různé psychologické testy, hrajete hry, které mají prokázat vaše předpoklady pro danou pozici. Už jen ze zvídavosti by mě zajímalo, jak jsem uspěl.“ Michal Tůma ze společnosti Marketer  s.r.o. za zaměstnavatele uvádí.

“Uchazečům vždy posíláme emailem vyrozumění. Zpětnou vazbu zasíláme i v případě, že zaměstnanec neuspěje. Považuji to za vizitku každé seriózní společnosti.“ Michaela Machařová  k tomu dodává. “Já mám naopak s uchazeči přesně opačnou zkušenost. Uvádí neaktuální emailové adresy a pak se diví, když jim nepřijde vyrozumění o výsledku pohovoru. Mnohdy také neberou telefon. Snažím se jim dovolat, abych je pozvala na pohovor, klidně i po celý den. Jen občas se stane, že uchazeč na nepřijatý hovor zareaguje zpětným voláním. Přitom, když si hledá práci a má nepřijatý hovor z neznámého čísla, je pravděpodobné, že mohl volat potenciální zaměstnavatel. A když už se dovolám, stává se mi, že se uchazeč ani do telefonu nepředstaví, někdy to dokonce vypadá jako bych ho zrovna probudila a strašně rušila. Často se také stává, že uchazeči na pohovor nakonec nepřijdou, dokonce se ani neomluví. Pořád čtu o tom, jak se zvyšuje nezaměstnanost, že je pro lidi těžké najít si práci.. Já mám zas naopak někdy pocit, že mnohem větší problém je najít schopné a spolehlivé zaměstnance.“

Nezaměstnaní si musí pomoci sami

To, že míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji roste, je ale nezpochybnitelné.  Podle Ministerstva práce a sociálních věcí se nezaměstnanost v Jihomoravském kraji vyšplhala už na 9,8 procenta. To je o osm desetin procentního bodu více než v listopadu. 

Na konci roku bylo v Jihomoravském kraji 62 722 nezaměstnaných. V prosinci se přihlásilo na úřady práce 8297 nezaměstnaných a naopak 3897 lidí si v posledním měsíci v roce našlo nové zaměstnání. Nejhůře jsou na tom tradičně okresy Hodonín a Znojmo. Ale ani Brno, kam dojíždí velká část obyvatelstva kraje za prací, není ušetřeno.

Vedoucí referátu trhu práce za Brno Ivana Ondráková pro Parlamentnilisty.cz uvedla: “ Jen v Brně bylo v prosinci hlášeno 18 590 nezaměstnaných osob. V důsledku zhoršení ekonomické krize hledají práci především muži, kteří na úřad práce přicházejí z výrobních a spotřebitelských firem. V ostatních případech hledají v Brně hůře zaměstnání ženy. Jedná se především o ženy vyššího věku a maminky. Snažíme se uchazečům na pravidelných konzultacích zprostředkovávat nabídky práce. Většinou si ale uchazeč najde práci stejně sám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…