Vláda bude mimo jiné znovu jednat o rozpočtu Pozemkového fondu

18.01.2012 6:25

Vláda na svém dnešním zasedání znovu projedná návrh letošního rozpočtu Pozemkového fondu ČR. Jednání o návrhu minulý týden kabinet přerušil. Výdaje fondu by měly meziročně stoupnout o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč. Vedení fondu přitom původně požadovalo zvýšení svého rozpočtu o 100 milionů Kč, po kritice ze strany ministerstva zemědělství (MZe) však svůj požadavek o 30 milionů snížilo.

Vláda bude mimo jiné znovu jednat o rozpočtu Pozemkového fondu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

 Fond má ke konci roku přestat existovat a sloučit se s pozemkovými úřady. Podle informaci ČTK se kolem materiálu dá očekávat vzhledem k v poslední době medializovaným aférám fondu ostrá diskuse.

Kontrola evropských peněz i potravin

Ministři se rovněž vrátí k jednání o strategii Česka pro budoucí čerpání financí z Evropské unie. Hlavním cílem je zachování unijní podpory především pro rozvoj chudších regionů. V Česku se to týká všech krajů s výjimkou Prahy. Materiál projednávala vláda už na začátku ledna, jednání o něm ale odložila.    Dále má kabinet na programu návrh ministerstva financí sjednotit kontroly na využívání peněz z tuzemských i evropských zdrojů. Kontrola by měla být dvoustupňová, cílem je omezit korupci a sladit systém kontroly s Evropskou unií.

Vláda bude mít na stole také Strategii bezpečnosti potravin a výživy na období let 2010 až 2013. Podle ministerstva zemědělství by v dohledné budoucnosti na seznam potravin nosících chráněné označení Evropské unie mohly přibýt Valašský frgál a Lhenicko-chelčické ovoce. Zdlouhavé projednávání žádostí tuzemských výrobců, které se zpravidla táhne několik let, bude ale letos pokračovat, uvedlo MZe na svém webu.

Projednána by měla být i analýza právního rámce pro rozvoj jaderné energetiky v České republice či návrh na odvolání zmocněnců vlády pro liniovou výstavbu pozemních komunikací a zpráva o činnosti řídícího výboru Českých drah za čtvrté čtvrtletí 2011.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…