Zachráněný ze Zambie: Musím mlčet, nechci problémy

18.01.2012 10:10

Trojice odjela z africké Zambie poněkud narychlo a za dosud nejasných okolností. Tamní úřady obvinily tři muže ze špionáže a hrozily jim vězením až na 25 let. Jeden z údajných špionů Jan Coufal se ale chystá znovu vycestovat. Prý je to jeho práce. Možná si ale před cestou změní jméno.

Zachráněný ze Zambie: Musím mlčet, nechci problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Veber byli loni v říjnu zatčeni v Zambii pro podezření ze špionáže. Prý pořizovali nevhodné fotografie. Nakvap se jim však podařilo vrátit se domů do Česka. Doma jsou v bezpečí, ale za hranicemi se jim v budoucnu může stát, že budou vydáni zpět do afrického státu na žádost tamní vlády. Coufal přesto plánuje znovu vycestovat, možná si ale změní jméno. Zprávu přináší server idnes.cz.

Zambijci sami přestanou, věří „špion“

Ministerstvo zahraničí se nechtělo k návratu Čechů domů blíže vyjadřovat a zdrženlivost před médii doporučilo i trojici mužů. Ti se tohoto doporučení drží. O svém africkém „dobrodružství“ mlčí. Platí pouze tolik, že česká strana prohlašuje obvinění za nesmyslné.

"Myslím, že když bude ticho po pěšině, nebudou nám dělat Zambijci problémy. Ve vlastním zájmu to budou chtít uklidit," říká Coufal. Zároveň ale předpokládá, že znovu vycestuje za české hranice. Je to prý jeho práce. „Žiju prací, pro mě je moje práce vším. Nejvíc mi tam vadilo, že nemůžu do práce. Jezdíme po celém světě. V Česku se ohřeju málo.“

Coufal prý sleduje česká i zahraniční média a až se celá situace zklidní, nejspíš zase vyrazí do světa. Zvažuje však jedno preventivní opatření. Možná si změní jméno.  Otec se totiž jmenuje stejně jako on. A kdyby Coufalovi rodiče vyjeli v létě na dovolenou, mohli by mít značné problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…