Občanský demokrat Vlasák se stal místopředsedou Evropského parlamentu

18.01.2012 10:58

Poslanec Oldřich Vlasák (ODS), který v Evropském parlamentu zastupuje skupinu Evropských konzervativců a reformistů, byl dnes zvolen jedním z jeho místopředsedů. Česká republika tak bude mít svého zástupce ve vedení parlamentu i v dalším dvouapůlletém období. Předtím byl místopředsedou EP Libor Rouček (ČSSD), který se o post znovu neucházel.

Občanský demokrat Vlasák se stal místopředsedou Evropského parlamentu
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Oldřich Vlasák

Ve dvou úterních kolech hlasování nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, a žádný ze 14 místopředsednických postů tak nebyl obsazen. Dnes ve volbě spolu s Vlasákem, pro něhož hlasovalo 223 europoslanců, uspělo i všech 13 dalších uchazečů o funkci ve vedení EP.

Rouček, který byl místopředsedou v předchozím volebním období, znovu nekandidoval v souladu s dohodou, podle níž socialisté v Evropském parlamentu přišli o dva z dosavadních čtyř místopředsednických postů výměnou za to, že se jejich zástupce - Němec Martin Schulz - stal předsedou zákonodárného sboru.

ODS je nejúspěšnější českou stranou v EP, říkají její představitelé

„Vzhledem k tomu, že jsem byl kandidátem středně velké frakce s 53 poslanci, považuji volební výsledek za obrovský úspěch a závazek do budoucna. Opět se potvrdilo, že jak Občanská demokratická strana, tak frakce Evropských konzervativců a reformistů má v Evropském parlamentu velký koaliční potenciál a důležitou roli v evropském politickém spektru,“ zdůraznil nově zvolený místopředseda EP Oldřich Vlasák. “Protože má předsednictvo v kompetenci vyřizovat veškeré administrativní, personální, organizační či finanční otázky spojené s fungováním parlamentu, je určitě dobře, že má v tomto orgánu Česká republika svého zástupce,“ dodal bývalý primátor Hradce Králové a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák. Právě zájmy České republiky a jeho samospráv bude moci ve vedení parlamentu prosazovat.

Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila jde o jasný vzkaz všem, kdo tvrdili, že odchodem z Evropské strany lidové ztrácí ODS vliv a pozici v evropské politice. "ODS je v Evropském parlamentu jednoznačně nejúspěšnější českou stranou. Dvakrát obsadila post místopředsedy parlamentu, měla i jednoho předsedu vlivného výboru a předsedu politické frakce. Každá funkce je především projevem uznání od ostatních. Veškeré strašení izolací se opět ukazuje jako směšné a neopodstatněné," řekl Jan Zahradil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…