Vláček EU, který nejede. Klaus se raduje z obrázku v novinách

19.01.2012 9:02

Prezident Václav Klaus sepsal další ze série krátkých textů, kterými vždy referuje o svých zahraničních cestách. Tentokrát popisuje, co ho zaujalo na návštěvě ve žhavé a pískem pokryté Saudské Arábii. Tamní vládnoucí královská rodina má prý největší obavy z překotných změn. Vše je prý třeba zařídit postupně, aby zůstala zachována tradice. Klaus si při té příležitosti neodpustí ani další popíchnutí EU.

Vláček EU, který nejede. Klaus se raduje z obrázku v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V jednom z domů královské rodiny debatoval Klaus se členy vládnoucí rodiny. Hned zkraje ocenil, jak přesně zdejší noviny referují o jeho projevu ve vztahu k EU. Oceňuje i fakt, že článku vévodí vhodná karikatura znázorňující unijní těžkopádnost. Klausovy zápisky vyšly v dnešním Právu.

Prezident chválí arabské noviny

„Noviny docela přesně referují o mém včerejším projevu a hned na druhé stránce je hezký obrázek: modrý vláček EU je tažen červenou lokomotivou s nápisem Čína, ale vláček nemá kola, nýbrž symboly eura €, a proto to moc nejede. Podél vlaku jsou volně rozházena písmena A. Vždycky věřím v sílu karikatury, tato je úžasná,“ pochvaluje si prezident.

Pak se ale prezident vrací do srdce Saudské Arábie a popisuje ekonomické poměry v zemi. Devadesát procent příjmů plyne s těžby ropy a té země těží tolik, že loňský rozpočet země skončil s přebytkem čtrnácti procent. Ministři jednotlivých evropských zemí mohou takové poměry jen tiše závidět.

„Česko-saúdskoarabské ekonomické vztahy nejsou velké, ale rostou – před 20 lety dosahoval náš obchod 25 miliónů dolarů, dnes je to 10x tolik. Náš vývoz je 20x větší než náš dovoz,“ uzavírá prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …