Plzeňská nemocnice zveřejnila ceny nadstandardů. Největší výběr je u zlomenin

19.01.2012 16:14

Plzeňská fakultní nemocnice konečně zveřejnila na svých stránkách ceníky za nadstandardní služby, které si může pacient objednat. Chvíli to trvá, než se zájemce o nadstandardní služby zorientuje v tabulkách a pochopí systém výpočtu, nicméně pak se dozví například to, kolik ho bude stát v případě zlomeniny končetiny moderní plastový obvaz namísto sádry, kolik zaplatí za voperování kvalitnějších nitroočních čoček, nebo na kolik ho přijdou různé druhy očkování.

Plzeňská nemocnice zveřejnila ceny nadstandardů. Největší výběr je u zlomenin
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

 Podle informací ředitelky Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslavy Kunové se jedná o výkony, kde si pacient může od ledna letošního roku připlatit za vyšší kvalitu.


Patrně největší výběr nadstandardních výkonů má potenciální pacient v plzeňské fakultní nemocnici v případě zlomenin, kde si může dopřát kvalitní moderní sádru- polymer a to dokonce v různém barevném provedení.  „Výše doplatku za ekonomicky náročnější variantu je dána provedeným výkonem a množstvím nadstandardního materiálu spotřebovaného při výkonu. Pacient hradí rozdíl mezi cenou za spotřebovaný materiál a úhradou zdravotní pojišťovny za standardní materiál,“ vysvětluje ředitelka Kunová.


V praxi to znamená podle orientačního výpočtu, že příplatek za plastovou fixační sádrovou dlahu celé horní končetiny u dítěte při spotřebě dvou roliček barevného materiálu o šířce pět centimetrů přijde na 257 korun. Za stejný výkon u dospělého pacienta při spotřebě tří roliček o šířce deset centimetrů se bude platit 561 korun.


Při implantaci nitroočních čoček hradí pacient rozdíl mezi zvolenou nitrooční čočkou a úhradou zdravotní pojišťovny za standardní materiál. Nitrooční čočka přijde na 3000 korun, nitrooční čočka PMMA stojí podle tabulky 2300 korun.


Pacienti, jako jsou astmatici nebo kardiaci, kterým lékař doporučí očkování proti sezonní chřipce, si za něj doplatí 70 korun. Podstatně dráž to vyjde zdravého člověka, který se pro očkování proti chřipce rozhodne z vlastní vůle jako samoplátce a nemá doporučení od lékaře. Podle tabulky fakultní nemocnice si pacient může vybrat vakcínu ID flu za 168,50, k tomu si musí přičíst částku 70 korun jako orientační doplatek pro pacienta a také sumu za aplikaci vakcíny, která činí 50 korun. Za očkování tak dohromady zaplatí 288,50 korun. 


"Čekala bych, že nabídka nadstandardních variant zdravotní péče bude o něco bohatší. Ještě nikdy jsem si naštěstí nic nezlomila, ale v opačném případě bych určitě uvítala možnost připlatit si za kvalitnější a lehčí plastovou sádru a cena mi připadá adekvátní. Peníze bych v té chvíli asi neřešila. Co se týká očkování proti chřipce, tak manžel je astmatik a má díky doporučení svého lékaře očkování levnější. Já jsem nucena platit bohužel plnou cenu, ale očkování se mi vyplácí už několik let, vyhýbají se mi chřipkové epidemie a mohu tak chodit do práce. Nitrooční čočky zatím neřeším, vidím celkem dobře, ale asi bych opět zvolila nějakou kvalitnější variantu i za cenu doplatku, oči zrak je přeci jen to nejdůležitější smysl, který máme,“ komentovala ceník nadstandardů obyvatelka Plzně Monika Lošťáková, kterou oslovily ParlamentníListy.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…