Hejtman Palas: Jsem rád, že po čtyřech letech odcházím

21.01.2012 10:19

ROZHOVOR Hejtman Jaroslav Palas nebyl pro letošní krajské volby svými spolustraníky nominován k pokračování vedení Moravskoslezského kraje. Je však přesvědčen, že má za sebou spoustu dobře odvedené práce a mrzí ho, že v politice vládnou ideologické poučky.

Hejtman Palas: Jsem rád, že po čtyřech letech odcházím
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

Pane hejtmane, blíží se letošní krajské volby. Co důležitého chcete do té doby ještě stihnout udělat?


Neplánuji žádné megalomanské akce. Chci dobře vést kraj. Předat ho v dobré finanční kondici, s kvalitními investicemi, dostupnou zdravotní péčí, kvalitním školstvím, sociálními službami a opravenými silnicemi dle možnosti rozpočtu. To je dost práce i tak.

Když se ohlídnete na uplynulé volební období, co považujete za svůj největší úspěch ve funkci hejtmana?


Kromě výrazných provozních věcí si myslím, že největší úspěch byl způsob, jakým jsme se vyrovnali s dopadem ekonomické krize. Prudce nám poklesly příjmy. S menším balíkem peněz se nám dařilo zachovat ve stejné kvalitě zdravotnictví, školství či sociální služby. Dokonce jsme i investovali. A zadlužení kraje nevzrostlo. Dokázali jsme tak, že umíme hospodařit.

Co se vám naopak nepovedlo a proč?


Někdy jsem byl překvapen, jak se dá racionální manažerský krok zneužít, a to především ve vnitrostranickém boji. Dávám přednost zdravému rozumu před ideologickými poučkami a bohužel jsem příliš často spoléhal na to, že tak přemýšlí všichni. Občané určitě, ale v politice jsou trochu jiná pravidla.

Myslíte si, že jste mohl něco udělat jinak?


Takhle neuvažuji. Nejsem přítel bychů a kdyby. Do chvíle než problém vyřeším, tak se nejsem schopen koncentrovat na cokoli jiného. Jakmile se rozhodnu, tak je pro mne věc uzavřená. Ať mě hodnotí jiní. Občané mi dali ohodnocení mé práce během posledních senátních voleb. A jsem jim za něj vděčný.

Co vás stálo nejvíce energie?


Celé ty tři roky byly náročné. Ale mě práce baví, a proto mě energii nebere, ale dává. Jakmile skončím jako hejtman, tak budu pořád šéfem myslivců a senátorem. Doufám, že budu mít ale více času na myslivost.

Můžete specifikovat největší priority Moravskoslezského kraje? Zůstanou podle vás stejné i v příštím volebním období?


Udržet a zlepšit kvalitu služeb sociálního státu tedy dobré zdravotnictví, školství, sociální péče a opravené silnice. Kraj by měl také společně se státem udělat všechno pro to, aby se tu dobře dýchalo. Musíme být atraktivní region, nejen pro investory, kteří přinášejí práci, ale hlavně pro lidi, kteří zde žijí, mají rodiny a jejich děti zde chodí do škol a chtějí i nadále spojit svůj život s Moravskoslezským krajem.

Krajská organizace ČSSD MSK nominovala na kandidaturu hejtmana vašeho náměstka pana Nováka. Máte představu, jak svému stranickému kolegovi v boji o hejtmanské křeslo pomůžete?


Předám mu kraj, který má za sebou kus práce. Mám čistý stůl. Žádné resty. Hospodaříme navzdory krizi slušně a ve prospěch občanů. To je asi největší pomoc, kterou jsem mohl svým nástupcům dát. Nyní je na nich, aby se předvedli.

Myslíte si, že má šanci na úspěch?


Do karet nám nahrává vláda, která svoji situaci nezvládá. Taky se nám podařilo občany v uplynulých letech přesvědčit, že sociální demokrat automaticky neznamená stroj na rozdávání slibů a peněz. Vládli jsme hospodárně a ve prospěch občanů. To jsou dva předpoklady, které by měly pomoci k úspěchu. Záleží ale také na tom, zda v ohni kampaně dokáží noví kandidáti moravskoslezské ČSSD občany přesvědčit, že budou jejich dobrými zástupci v krajské samosprávě.

Jak odhadujete volební preference ČSSD v MSK?


Cokoli menšího než 35 procent bude neúspěch.

Neuškodil vám pronájem novojičínské nemocnice?


Řešil jsem problém. Buď nemocnici s dluhy zavřít anebo pronajmout a zachovat tak dostupnou lékařskou péči. Rozhodoval jsem se mezi ideologií a prospěchem občanů. Strom života je zelený a občas je nutné hledět na detaily, které třeba Bohuslav Sobotka ze své pozice v Praze nevidí. Měl jsem odpovědnost a rozhodl jsem. Jsem si jistý, že dobře a lidé to ocení.

Čemu se chcete věnovat po volbách? Jaké máte plány? Zůstanete v politice?


Jsem rád, že po čtyřech letech odejdu z tak náročné funkce. Ale ještě jedna náročná pozice mi zůstala, jsem senátorem. Hodlám se své pozici senátora věnovat naplno. Práce bude více než dost. 

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …