Nečasův Joch se zamyslel nad katastrofou lodi Costa Concordia

19.01.2012 18:21

Ředitel Občanského institutu Roman Joch se pozastavil ve svém komentáři pro Lidové noviny nad tím, jak to fungovalo v roce 1912, tedy v roce, kdy ztroskotal Titanic. Podle Jocha to bylo tehdy „cons-cons“, tedy fungovalo méně práv a více povinností, méně jistot, ale více odpovědnosti. Ale jak to je v roce 2012, kdy ztroskotala loď Costa Concordia? Podle Jocha tam fungovalo spíše „lib-lab“. A to je špatně.

Nečasův Joch se zamyslel nad katastrofou lodi Costa Concordia
Foto: Tempo Libro
Popisek: Ztroskotání lodi Costa Concordia

Zkratkou „lib-lab“ má Joch na mysli stav, kdy jde o výměnu liberálů a socialistů. Lidé pak v této situaci a v této době mají více práv, ale  méně odpovědnosti.

„V roce 1912 lidé neměli tolik práv a jistot jako dnes. Zato měli smysl pro povinnost a odpovědnost. Bylo naprosto samozřejmé, že když se Titanik potápěl, v záchranných člunech měli děti a ženy přednost. Muži, kteří se do nich cpali, bylo opovrhováno,“ napsal k tomu Joch.

Z Titaniku tak byla zachráněna většina žen a dětí a to i těch nejchudších. A většina mužů – a to i těch nejbohatších – zahynula. „A nemusím snad dodávat, kapitán Edward Smith svou lod´ neopustil,“ podotkl dále Joch.

V roce 1912 uměli správně žít i zemřít...

„Lidé roku 1912 neměli tolik práv a jistot jako lidé roku 2012, ale zato uměli správně žít i zemřít. Měli smysl pro povinnost a odpovědnost. Nikoli ´lab-lab´, nýbrž ´cons-cons´, napsal dále ředitel Občanského sdružení.

„Když se potápí loď, na které jsou vaše vnoučata, chcete, aby ti muži na palubě mysleli v první řadě na svá práva a jistoty, anebo na své morální povinnosti a svou společenskou odpovědnost? A chcete, aby tím kapitánem byl spíše Edward Smith, anebo Francesco Schettino? (Čte se sketino, jako sketa). Když se potápí loď s vašimi vnoučaty, chcete, aby na palubě byli muži spíše roku 1912, anebo roku 2012?,“ otázal se Joch ve svém komentáři.

Podle jeho mínění během posledních sto let lidé mnohé získali. Ale taky něco důležitého ztratili. „Něco, co v dnešní době strašně chybí. Něco, čehož je dnes velice zapotřebí,“ zakončil Joch úvahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…