Potvrzeno. Senátor Pakosta opouští ODS. Nečas dostal dopis

19.01.2012 21:05

VÍME PRVNÍ Senátor Petr Pakosta potvrdil informaci ParlamentnímListům.cz, kterou jsme uvedli již minulý týden, tedy že vystupuje z ODS.

Potvrzeno. Senátor Pakosta opouští ODS. Nečas dostal dopis
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

"Po dlouhých měsících úvah jsem se rozhodl ukončit své členství v Občanské demokratické straně. Navzdory všem možným spekulacím, které se již objevily, nehodlám přestoupit do jiné politické strany. Důvodem k mému odchodu je dlouhodobá nespokojenost se směřováním strany a zejména pak situace, do které dospěla ODS v regionech," řekl ParlamentnímListům.cz Pakosta.

Ten potvrdil, že již odeslal dopis předsedovi ODS Petru Nečasovi, kde mu své vystoupení ze strany vysvětlil.

Pakosta uvedl, že jeho nespokojenost není stará dny či týdny, trvá již poměrně dlouho. Během posledních let ODS podle něho mnohokrát jednala v rozporu se svými principy, v rozporu s jeho přesvědčením. „Nechtěl jsem však jednat zbrkle a odcházet uraženě. Proto tak závažný krok činím s odstupem, ale zároveň dostatečně dlouho před vyhlášením vnitrostranických primárek – to abych předešel spekulacím o důvodech mého odchodu,“ vysvětluje Pakosta.

Názorové obraty

„Byl jsem velmi roztrpčen, když se ODS rozhodujícím způsobem zasadila o přijetí Lisabonské smlouvy. Nejde jen o smlouvu samotnou, jde o obrat, který tehdy ODS učinila. Nelze nejprve s velkou pompou odsouhlasit na Kongresu zákaz přesunu dalších pravomocí do Bruselu a při nejbližší příležitosti udělat pravý opak. Takto zásadní změna postoje vedla u velké části členů ODS k rezignaci na aktivitu a oslabila jejich identifikaci s ODS,“ uvedl senátor.

Dalším příkladem pro něj nepřijatelného názorového veletoče bylo, že mezi zákonodárci ODS byli tací, kteří hlasovali pro zvýšení podílu biosložek v pohonných hmotách proto, že to slíbili jedné zájmové skupině. „S tím se nemohu smířit stejně jako s tím, že daňové změny se pomalu přeměňují v pouhé zvyšování daní. Některé zásady je prý třeba trochu ohnout, když máme tu krizi. Ale zásady jsou podstatné právě proto, že se nemění, že se nepřizpůsobují okolnostem,“ míní Pakosta.

Zákaz diskuze

Pakosta si také myslí, že kdysi velmi živé, na intenzivní debatě založené propojení místních organizací ODS a vedení strany je pryč. „Regionální, oblastní, místní svět si žije sám pro sebe. Hledá si důvody, pro které je třeba udržet moc. Nemohu se smířit s tím, že místní buňky ODS jsou často jakýmisi zprivatizovanými sektami fungujícími s dost podezřelými cíli. Jsou města, kde měla ve volbách ODS prakticky monopol na vítězství a kde z popsaných důvodů loni utrpěla neuvěřitelný debakl.  Evidentně to ale není důvod k žádné personální změně, protože ODS už o ty nejlepší nestojí,“ kritizuje stranu bývalý člen.

Realita místních sdružení ODS je podle něho často taková, že aktivita se trestá, omezuje, zakazuje. „Zažil jsem to na Náchodsku sám. Když jsem se snažil obnovit poněkud upadající diskuzi, povzbudit iniciativu, která v našich řadových členech podřimuje, na debatní setkání bylo některým zakazováno přijít. Ano, zakazováno. Místopředseda pro vnitřní chod strany nefunguje, a nikdo si s tím nedělá těžkou hlavu. Že se situace neustále zhoršuje, dokazuje nekonečná řada schopných a inteligentních lidí, kteří řady ODS opustili přede mnou. Trápí mě odchod mnohých slušných členů ODS na Náchodsku, ale velmi lituji i nedávného odchodu Michala Doktora,“ podotkl Pakosta.

„Nechci být a nebudu ze dne na den „anitodéésák“. Nebudu přestupovat do jiné strany, nebo dokonce dělat vládě či ODS naschvály. Zůstávám senátorem zvoleným za ODS. Své názory neměním, mosty nepálím. Opouštím ODS, ale zůstávám občanským demokratem,“ uzavřel Pakosta.


Dlouholetý člen ODS. Kritik EU a Romů

Pakosta byl v roce 1990 byl zaměstnancem Občanského fóra v Rychnově nad Kněžnou. Po jeho rozpadu v roce 1991 pracoval jako manažer ODS v Náchodě. Od roku 1994 soukromě podniká v oboru ekonomie a jako daňový poradce. Je ženatý a má dvě dcery.

Členem ODS je od roku 1991. Od roku 2006 působí jako členem Senátu PČR, když v prvním kole voleb porazil dosavadního senátora Petra Fejfara z US-DEU v poměru 32,11 % : 13,94 % hlasů. Ve druhém kole potvrdil svou pozici a stal se senátorem se ziskem 57,69 % všech platných hlasů.
Petr Pakosta byl výrazným odpůrcem Lisabonské smlouvy a nyní již říká, že se Evropská unie rozpadne. Je též tvrdým kritikem nepřizpůsobivé romské menšiny a pozitivní diskriminace. Senátorovi Pakostovi letos vyprší jeho mandát. Není zřejmé, v jakých barvách ho bude obhajovat.

Nedávno se také zastal svého kolegy z horní komory Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz), který se stal terčem kritiky jednoho romského sdružení za své výroky v ParlamentníchListech.cz. „S kolegou Doubravou máme sice odlišné názory, co se levice a pravice týká, ale v našich názorech na onu nepřizpůsobivou, velmi přizpůsobivou menšinu, jsme zcela zajedno. Pokud by snad předseda Senátu Milan Štěch pozval kolegu 'na kobereček' tak se rychle dopustím nějakých podobných výroků a půjdu s ním,“ vyjádřil Doubravovi podporu.

Pakosta také doufá, mnohokrát vyjádřil své přesvědčení, že EU co nejdříve skončí. Unii přirovnal k Sovětskému svazu: „Že se EU rozpadne, o tom jsem přesvědčen. Je zde příliš velká paralela s někdejším SSSR, a ten se zdál být pevný a neohrožený a rozpadl se jako domeček z karet.“

Koncem loňského roku se také senátor Pakosta výrazně zastal prezidenta republiky, v reakci na článek levicového politologa Jiřího Pehe. „Pro pana Pehe platí jasně, že kdo chce psa bít, hůl si najde, což projevil i svým vyjádřením o vicekancléři Petru Hájkovi, novináři Adamu Bartošovi a panu prezidentovi. Ale psi štěkají a karavana jede dál. Pan Pehe si jen prská na bradu. Jen jen dalším důkazem toho, že mezi fanatickými vyznavači Evropské unie a bolševiky ze Sovětského svazu existuje úzká linka, zatím snad jen ideová. Bolševici totiž také rádi posílali odpůrce svého režimu do psychiatrických léčeben. Doufejme, že pan Pehe chystá pro odpůrce Evropského svazu socialistických republik gulag zatím pouze intelektuální," řekl tehdy ParlamentnímListům.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…