Odměny policejních šéfů. V čase krize dostávají místo milionu "jen" statisíce

20.01.2012 9:56

Policejním šéfům se výrazně snížily odměny. Podle policejního prezidenta Petra Lessyho až o pětaosmdesát procent. Vrcholní představitelé policie si přesto přijdou na platové bonusy, o nichž si většina společnosti může nechat jen zdát. Ukazuje se navíc, že vysoké odměny nemusí policisty udržet ve službě, ale mohou naopak vést k jejich urychlenému odchodu do civilu. Čím vyšší totiž měli odměny, tím vyšší pak dostanou výsluhy.

Odměny policejních šéfů. V čase krize dostávají místo milionu "jen" statisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

V minulých letech dostávali policejní šéfové k platu i milionové odměny. Vloni konečně došlo k podstatnému seškrtání těchto dárečků k platu, ale vrcholní představitelé policie si nemusí stěžovat ani tak. Místo milionu obdrželi např. 200 tisíc korun. Informace přináší dnešní MF Dnes.

Odměny byly přiměřené odvedené práci, míní Langer

Pro představu, ředitel útvaru ÚOOZ Robert Šlachta obdržel v roce 2009 na odměnách 940 tisíc (před zdaněním). Vysoké bonusy měl i v roce následujícím. Loni však inkasoval „jen“ něco přes 200 tisíc. „Já jsem si odměny nedával ani jsem je nevyžadoval. Pracoval bych stejně, i kdybych nedostal nic,“ říká Šlachta.

Policejní prezident Petr Lessy snižuje odměny už nějakou dobu, ale podle svého šéfa ministra vnitra Jana Kubiceho musí šetřit ještě víc. Naposledy prý Lessy přestřelil strop odměn, které mu Kubice stanovil, až o šedesát tisíc. Pro upřesnění je však třeba dodat, že systém horentních odměn nastolil Lessyho předchůdce Oldřich Martinů s požehnáním tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera.

„Odměny byly za výjimečnou práci – vstup do Schengenu, zrušení víz do USA a především za zvládnutou reformu policie,“ vysvětloval exministr Langer.

Vysoké odměny slibují vysoké výsluhy, proto honem do civilu

Vysoké odměny sebou nesly také jeden paradox. Údajně byly tak vysoké také proto, aby udržely policisty v práci. Dostavil se však efekt naprosto opačný. Výsluhy se totiž vypočítávají z průměrného platu za předchozí rok. A pokud tedy důstojník dostal k platu mnohasettisícový bonus, zvýšila se mu renta i několikanásobně. Třeba na desítky tisíc měsíčně. Tuto praxi se pokusil zarazit až Lessy.  

„Připadá mi to neetické a nepředstavitelné. Tyto odměny jsem vloni snížil o 85 procent,“ řekl včera MF DNES policejní prezident Lessy. A dodal, že právě vysoké bonusy z předchozích let jsou důvodem, proč vloni vyplatil podřízeným více, než mu dovolil ministr.

„Je to paradox, ale kdybych neudělil odměny a policisté odešli do civilu, renta by se jim vypočítala z milionových odměn za rok 2010. A to by přišlo draho,“ hájil se Lessy. Podle paragrafu 123 dostával od ministrů statisícové odměny i sám Oldřich Martinů. Vloni se stal náměstkem Europolu a hned si zažádal o odchod do civilu. Se slušnou výsluhou.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…