VIDEO UVNITŘ Novinář Kroupa o slovenských miliardářích. Jde z toho hrůza

20.01.2012 11:23

Český investigativní novinář Janek Kroupa přijal pozvání slovenského deníku SME a na krátkém videu vysvětlil našim sousedům, že investiční skupina Penta funguje v podstatě jako zpravodajská služba, jež používá k prosazení svých zájmů totožné metody.

VIDEO UVNITŘ Novinář Kroupa o slovenských miliardářích. Jde z toho hrůza
Foto: Wikipedia
Popisek: Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslanců. Voleni jsou na čtyři roky

Na Slovensku je stále aktuální kauza Gorila, obdoba české krakatice, popisující prorůstání organizovaného zločinu do vysokých politických pater. Vzhledem k tomu, že Penta je česko-slovenská investiční skupina vlastnící kupříkladu síť obchodů Žabka nebo Aero Vodochody, má spis Gorila přesah i k nám.

Janek Kroupa vysvětloval do kamery praktiky Penty, které jsou podle něj prý velmi podobné metodám tajných služeb.


„Většinou to funguje tak, že se byznysmeni a politici potkávají na golfech a na jachtách a tam se ty obchody pečou. Ale na tuhle metodu použili metodu zpravodajské služby. Najali si konspirační byt a fungovali vlastně velmi utajeně a sofistikovaně... Rád bych věděl, jestli to je jenom spis, který popisuje vztahy politiků a byznysmenů, nebo jestli je to ve skutečnosti dokumentování něčeho mnohem vážnějšího, tzn. penetrace cizí zpravodajské služby (ruské) a ovládnutí a popis, jakým způsobem tajné služby ovládají byznys. Oba představitelé Penty vystudovali v Moskvě... Měli před časem skandál v Polsku, kde je nařkli  ze spolupráce ze zpravodajskými službami...“ rozebírá Kroupa Gorilu.

ČEZ bojoval do poslední chvíle

Gorila popisuje převážně působení premiéra Mikuláše Dzurindy, ale zmiňuje se mimo jiné i o ČEZu. Český energetický gigant se prý pokoušel zapojit do privatizace Slovenských elektráren i ve chvíli, kdy už bylo rozhodnuto o vítězi - italské energetické skupině Enel. Penta zájem ČEZu zase využívala k tomu, aby Italy postrašila a využila k obchodům výhodným pro sebe. Sama však korupční jednání odmítá. Mluvčí Penty Martin Danko považuje informace za účelové: "Uvedené materiály jsou účelovou zpravodajskou hrou, která pravděpodobně vznikla s cílem diskreditace osob, které jsou v nich zmiňovány," uvedl v souvislosti Danko.

Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic na pondělní mimořádné tiskové konferenci legitimitu vzniku Gorily potvrdil.  "Šlo o zcela legální a legitimní akci Slovenské informační služby. V létech 2005 až 2006 byla zdokumentována vážná podezření z korupční činnosti, kterou prováděla jistá finanční skupina,“ prohlásil Lipšic. O těchto skutečnostech byl podle jeho slov v roce 2006 informován tehdejší předseda vlády Mikuláš Dzurinda. A právě dokument, jenž to potvrzuje, našla Radičová v archivu úřadu vlády a předala ho vyšetřovatelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …