Starosta Příbrami ze dne na den rozprodal městský majetek. Občané zuří

23.01.2012 13:28

Skoro by se zdálo, že zdravotnická zařízení pod vládou spolustraníků hejtmana Davida Ratha (ČSSD) jsou navěky předurčena k tomu, aby zůstala v majetku kraje či obce. III. polikliniku v Příbrami prodal kraj v roce 2003 stejně jako i jiná krajská zdravotnická zařízení za hejtmana Petra Bendla (ODS). Na toho za tento čin dodnes padá Rathova kritika.

Starosta Příbrami ze dne na den rozprodal městský majetek. Občané zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

 A náhle příbramští radní, koalice ČSSD a ODS, prodali na konci loňského roku I. polikliniku, ze které mohli od 19 lékařů vybírat velice slušný nájem, firmě Triticum a.s. z Plzně.

Byl to fofr


Starosta Josef Řihák si ale v lednu 2012 pochvaluje: „Jednou z podmínek prodeje bylo, že peníze musí přijít na účet města ještě před podpisem smlouvy. A protože oněch 20,5 milionu korun jsme skutečně již dostali, nic nebránilo tomu, abychom dnes smlouvu podepsali," řekl ParlamentnímListům.cz.

Občané mají na prodej městského majetku zcela jiný pohled. Že si Příbram prodala projekt na skládku se vším všudy, místo,  aby ji provozovala nebo aby z ní měla nájem, je zvláštní. Ale že prodává domy, které Příbramákům sloužily téměř 150 let – přesně od roku 1874,  a vizuálně nedělají městu ani dnes ostudu, to považuje značná část obyvatel města za naprosto nepřípustné, leč došlo k tomu.

Jediný argument: peníze

„Byl to takovej fofr, že jsme nestačili ani mrkat. V září to viselo na desce, v prosinci 19. 12. bylo  bylo rozhodnuto o prodeji. I přesto, že měli zasedání na radnici plné protestujících,“ sdělila ParlamentnímListům.cz obyvateka Příbrami, paní Kateřina. V prosinci, den před Silvestrem, se městem prohnal pochod několika stovek protestujících, okolo 6000 unikátních podpisů je pod dvěma peticemi nesouhlasícími s prodejem, tedy zhruba sedmina veškerého obyvatelstva nebo 30% dospělého obyvatelstva města. „Radnice jednala jak v tranzu, přestali vidět a slyšet prosby, žádosti a argumenty, cokoli. Jediným argumentem byly peníze.“ řekla  ParlamentnímListům.cz paní Kateřina. Obyvatelé se domnívají, že rychlost jednání kolem prodeje mohla i znemožnit někomu s výhodnější nabídkou přijít.

TOPka zuří: Arogantní starosta vyhání i novináře

"Původní doba zveřejnění záměru prodeje byla 15 dnů. Obálková metoda, kritérium nejvyšší cena. Několik zúčastněných firem si vymínilo přítomnost při otevírání obálek. Nestalo se. Obálky otevírala tříčlenná komise, složená z lidí spojených s radnicí bez přítomnosti notáře. Dvě firmy z výběrového řízení odstoupily. Vyhrála firma Triticum, firma bez historie s velmi podivnou majetkovou strukturou, jejímž majitelem je Ing. Jan Oulický" prozradil ParlamentnímListům.cz Petr Stříbrnský předseda regionální organizace TOP09 v Příbrami.
"Snaha neříci příbramské veřejnosti nic, nic, nic, byla až komická v dnešní internetové době. A do rádia řekl starosta špičkovou větu -
Čím méně se toho řekne, tím líp! Dokonce na jednu tiskovku místní novináře radní vůbec nepustili a  v případě jiné tiskovky místní novináře s argumentem, že nebyli pozváni a že nejsou žádní novináři
vyháněl a když se z tiskovky odmítli hnout, prostě ji zrušil. A na to vše se může každý podívat na videu na http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=tTljfODbFnE" dokládá svá tvrzení Stříbrnský.

Lékaři v kleštích


V budově I. polikliniky je nyní mimo dalších nájemců 19 doktorů, záchytka, ubytovna pro bezdomovce. ParlamentníListy.cz oslovily jednu z lékařek, dětskou zubařku MUDr. Helenu Vithovou. V I.poliklinice pracuje 11 let, ale někteří kolegové jsou v objektu již od samého začátku její existence v této budově, což je někdy v 70 letech minulého století. Když před 11 lety nastupovala, byla ujištěna, že zde poliklinika zůstane. „Teď nás radní natlačili do kleští. Sice se zavázali, že tady zůstane poliklinika minimálně tři roky, ale co pak? Na to už žádná smlouva není. Já třeba mám čtyři roky do důchodu. Mám nabídky jinam, ale když změním místo svévolně, jako OSVČ budu mít problém uzavřít smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Doktory nemá VZP ráda. Bereme jí peníze. Například platby za listopad chodí až teď. Jenomže já s ní smlouvu potřebuju, protože je jasné, že ty mámy za děti všechno platit nemohou, a většina lidí je u VZP," řekla redakci lékařka.

Doktoři chtěli platit víc, radnice – to není vaše starost


Příbramáci i lékaři se snažili prodeji zabránit. Peticí s cca 6000 podpisy, předsilvestrovským protestním průvodem stovek obyvatel, ale i osobními intervencemi na radnici. Marně. Jak se dozvěděli, ani někteří opoziční zastupitelé o celé věci zpočátku nevěděli, jen radní. „Já jsem se to dozvěděla úplně náhodou v září od maminky jedné pacientky, “ svěřila se Vithová.

„Nevěřila jsem tomu, myslela jsem, že se překoukla. Šla jsem se podívat na úřední desku a opravdu tam bylo vyhlášení výběrového řízení, obálkovou metodou, nejvyšší nabídce. V lednu roku 2009 jsme podepisovali s radnicí nové smlouvy a v květnu, aniž by se nás někdo na něco ptal,  nám radnice sama snížila nájem. Přišlo nám to tehdy divné a nelogické, tak jsme se na radnici vypravili. My lékaři jsme nabízeli, že budeme raději platit víc, aby bylo na nějaké opravy, protože například toalety pro pacienty hodně připomínají druhou polovinu minulého století.“

Návštěva pavlačových drben


Vlastní důvod prodeje polikliniky je záhadný. "Vzhledem k tomu, že nám radnice sama snížila nájmy, je to, že se budova nevyplácí velmi eufemisticky řečeno argument nesmyslný. Šli jsme se na radnici domluvit, chtěli jsme platit víc a vyhnali nás, že to není naše starost, dokonce kolega lékař Šedivý (ODS), který s námi kdysi sloužil, a dnes je místostarostou, na nás hartusil, že tam řvem jak pavlačové drbny...“ svěřila ParlamentnímListům.cz MUDr. Vithová. "Upozornili jsme na neprůhlednost celé akce, šetří to příbramská kriminálka, ale něco mi říká, že nic nevyšetří," dodala.

Jako důvod prodeje uvádí starosta Řihák, nutnost přestavět někdejší 8. základní školu na novou, moderní mateřskou školku pro 118 dětí. „No, myslím, že než k tomu dojde, budou už dnešní školkové děti maturovat,“ uzavřela své hodnocení situace kolem příbramské polikliniky MUDr. Vithová.

Oficiální zdůvodnění prodeje


Starosta Řihák zdůvodňuje prodej městského majetku takto: „Naším cílem je, abychom nemuseli zvyšovat nájemné, daň z nemovitostí, abychom měli lacinou veřejnou dopravu. Opravovali jsme školy, domovy důchodců, domy s pečovatelskou službou, pečovali jsme o chodníky, ulice a další nezbytný majetek města. To ale v době, kdy vinou současné vlády roste DPH, ceny energií a další nejrůznější náklady, a kdy se naopak snižují příjmy obcí a měst z daňových výnosů, dost dobře nejde. Hledáme proto pro občany dobrá řešení. A jedním z těchto dobrých řešení je i prodej I. polikliniky do rukou soukromého vlastníka. Mimochodem, kdo ještě před rokem věděl, že město provozuje nějakou polikliniku?“  Samozřejmě se vyjádřil i k protestům veřejnosti proti prodeji: „Za éru, kdy jsem na příbramské radnici jsem ještě nezažil takový tlak na vedení města, který vyvinuli neúspěšní účastníci soutěže a jejich spříznění politici. Vítám rovněž, že Ing. Oulický potvrdil, že se I. poliklinika nezavře a že dále bude sloužit občanům,“ uklidňuje občany starosta Příbrami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…