Soudkyně ÚS Wagnerová: Havel projevoval úctu. Na rozdíl od Klause

23.01.2012 7:26

Ústavní soudkyně Eliška Wagnerová varuje před zpomalením práce Ústavního soudu, které hrozí, pokud se brzy nepodaří nahradit soudce odcházející. Vinu za toto zpomalení ponesou prezident Klaus spolu se Senátem, který ovládá ČSSD. Wagnerová se chystá znovu obrátit na Ústavní soud ve věci vládních reforem. Také srovnává přístup Klause a Havla k Ústavnímu soudu.

Soudkyně ÚS Wagnerová: Havel projevoval úctu. Na rozdíl od Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou jmenoval do této instituce ještě prezident Havel. Přestože mohla ve funkci zůstat i další období, nechystá se k tomu a tak přibližně za měsíc Ústavní soud opustí. Prý by ji o pokračování ve funkci v prvé řadě musel požádat prezident republiky a to se nestalo. Jak sama říká, ani to nečekala, protože se vždy počítala mezi stoupence Klausova předchůdce. Rozhovor s končící soudkyní přináší dnešní MF Dnes.

Klaus se na soud obrátil jen jednou

Když má Wagnerová říci, v čem se liší přístup k Ústavnímu soudu v podání Klause od jeho předchůdce, zmíní fakt, že Havel se na Ústavní soud obracel mnohem častěji, čímž prý dával najevo úctu k této instituci. Klaus se na Ústavní soud obrátil pouze jednou.

„Václav Havel projevoval soudu úctu, byla i jeho zásluha, že se vůbec dostal do ústavy. Tu důvěru projevil i tím, že se na soud vícekrát obracel. Současný prezident to udělal pouze jednou. Ve sporu ohledně zákona o soudech a soudcích, když šlo o to, kolik má mít Nejvyšší soud místopředsedů,“ vzpomíná soudkyně.

Wagnerová je prý připravena ze soudu odejít také proto, že věří, že by ústavní soudci měli být voleni jen na jedno období. Dvě období už sebou totiž nesou riziko, že se soudce na konci prvního bude vlichocovat prezidentovi, který jmenování soudce navrhuje Senátu.  A to podle Wagnerové není správné.

Prezidentu Klausovi se zatím nedaří najít náhradníky za odcházející Wagnerovou a další soudce, odpovědnost za to však leží nejen na Klausovi, ale také na bedrech Senátu, který ovládá ČSSD.  To může ohrozit akceschopnost soudu. Rozhodování této instituce se může výrazně zpomalit. Složení soudu má samozřejmě vliv i na rozhodování instituce, což je dobré mít na paměti v čase, kdy se opoziční ČSSD chystá znovu napadnout vládní reformy u Ústavního soudu.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…