Byt za 700 tisíc a vyšší plat. Češi z pohraničí mizí do Německa

29.01.2012 10:35

REPORTÁŽ Na neuvěřitelný paradox narazily ParlamentníListy.cz při reportáži z německého Saska, které láká české občany do vylidněných měst v pohraničí. Některé potencionální zájemce ale odrazuje fakt, že se to zde hemží, stejně jako na Karlovarsku, Rusy. Byt v centru města se dá ale pořídit v přepočtu za více než trojnásobně nižší cenu než v Česku, což je na druhou stranu lákavé.

Byt za 700 tisíc a vyšší plat. Češi z pohraničí mizí do Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Když jsme se vydali zjistit, jaké možnosti práce a bydlení čekají Čechy v Německu, hned za hranicemi jsme narazili na nejedno překvapení. V prvním obchodě v německém horském středisku Oberwiesenthal stáli ve frontě u pokladny samí Češi, čeština rozhodně válcovala němčinu. A víc než domácích zákazníků zde bylo také Rusů.

Česky mluvící pokladní ParlamentnímListům.cz prozradila, že zde Rusové jezdí hodně lyžovat a nakupovat. A neodpustila si poznámku: “My se jich asi nezbavíme.“ Je nutné připomenout, že Sasko dříve patřilo k NDR. Východní Němci sice nezlikvidovali živnostníky, což je dodnes patrné, ale ideologicky byli určitě loajálnější k velkému bratrovi než Češi. Ostatně, v nedalekém Chemnitz, dříve nazývaném Karl- Marx- Stadt, dodnes trůní obří socha Karla Marxe.

Serjoža a spol.

Ve zdejších obchodních domech také narazíte na více Rusů než Čechů, mimo jiné zde jezdí na oblíbené autobusové zájezdy, pořádané různými cestovními kancelářemi nebo lázeňskými hotely.

Rusové jsou skutečně nepřehlédnutelní, jejich suverénní chování se totiž značně liší od spořádaných Němců. Ne náhodou protáčí prodavačky u kasy oči, náročná a hlučná klientela je navíc velmi nepopulární kvůli požadavkům na vyplňování dokladů na odpočet daně z přidané hodnoty , tzv. „mehrwertsteuer“. Hřmotná padesátnice, která německy neumí ani slovo, hledá svého manžela a křičí přes celé patro: Serjoža! Otrávený chlapík se přivalí s deseti igelitkami, s němčinou si však taky neví rady. 

Největší překážka?

ParlamentníListy.cz rovněž zajímalo, jak je to v Chemnitz s nabídkou realit. Menší dvoupokojový byt v dobře udržovaném činžovním domě v centru se dá koupit již kolem 700 tisíc korun. Je skutečně doslova šokující, že v přepočtu vycházejí ceny přibližně stejně jako u nás, přičemž průměrná mzda v Německu je podstatně vyšší, ve službách či dělnických profesí není výjimkou plat přes dva tisíc eur, tedy kolem padesáti tisíc korun. Uklízečka či prodavačka si nezřídka vydělá více než český lékař. Kvalita bydlení v Německu je na evropské špičce, do revitalizace bytového fondu v bývalé NDR byly totiž investovány obrovské sumy. I když většina Němců bydlí ve vlastním domě, kvalita nájemního bydlení je rovněž vysoká, průměrná velikost bytů dosahuje 90 m2.

U jedné z vývěsek realitních kanceláři jsme narazili na českou dvojici, která měla tentýž plán jako my. Padli jsme si do oka a skončili v nedaleké kavárně na náměstí. Lékařka Anna a profesor němčiny Karel se nám svěřili se svým záměrem odstěhovat se do Německa.

Větší binec jak za bolševika

„Jezdíme zde už delší dobu a kromě výhodných nákupů, což už bohužel je notoricky známé, nás zde láká pověstný pořádek a klid. Dáme si vždy vynikající kávu a dobrý zákusek a vychutnáváme si klid v pěkné kavárně, bez řvaní rádia a zakouřených podniků, které jsou u nás normou. Už jsme zde téměř koupili byt, protože najít v naší profesi zaměstnání není problém a přišli bychom si na lepší peníze, ale zneklidňuje nás, že se zde stahují Rusové a že je zde taky strašně moc Čechů. To rovnou můžeme zůstat doma. Nám ani tak nejde o vyšší platy a levnější potraviny, spíš o ten pověstný německý „ordnung“. Podívejte se, jak to vypadá na sídlišti. Vše je v pucu, opravené, uklizené. A u nás větší binec než za bolševika. Zkuste tady na ulici najít nedopalek cigarety nebo kus papírku. Ještě ale asi s rozhodnutím počkáme. Nebo si koupíme domek hned u hranic a budeme do práce dojíždět, bude to tak na půl. Tři kilometry za Božím Darem jsme už jeden objevili,“ říká pro ParlamentníListy.cz Karel a objednává všem becherovku. Zatímco Anna s Karlem ještě s přestěhováním váhají, jejich známí už tak dávno učinili. Vypráví nám o muzikantovi, který si před časem pronajal penzion a nyní mu jeho majitelé nabídli, že jej může odkoupit. Další manželé si koupili za hranicemi farmu a rozjíždí bio byznys.

Musíme si tím počítat

Zajímalo nás, co na tento trend říkají politici z české strany. Poslanec parlamentu Rudolf  Chlad (TOP 09), který dojíždí do Prahy z Božího Daru a zdejší region důvěrně zná, ParlamentnímListům.cz odpověděl: “Pokud žijeme v Evropě, musí se i s tímto počítat. Když našinci neseženou práci doma a nabídne se tato práce "za humny" i s bytem, nevadí mi to. Obdobné je to na polském příhraničí, kde jsou v Německu již celé polské obce. Cítím to jako otevřené. Po příležitosti otevřít hranice jsme volali, takže s tím bylo nutno počítat. Osobně znám zase Němce, kteří podnikají na Božím Daru a postavili si tady rodinný domek. I moje děti bydlí dvacet minut od Božího Daru v Německu, ale pracují a podnikají doma na Božím Daru. Na Božím Daru jsou např. ceny nemovitostí a pozemků mnohonásobně vyšší, než na čtyři kilometry vzdálené německé straně, u sjezdovky a poblíž běžeckých stop,“ popisuje své zkušenosti poslanec.

  • Další repotáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …