Jiskření mezi koalicí a opozicí je normální, tvrdí primátor Opavy

24.01.2012 10:59

ROZHOVOR Profesor Zdeněk Jirásek (ČSSD) je primátorem města Opavy, který rád komunikuje s lidmi a jiskření mezi koalicí a opozicí nazývá slupkou normálu. Koaliční smlouva ČSSD s hnutím SOS pro Opavu podle něj ani jednu tuto stranu nijak neomezuje, ale vzájemně se doplňují a zároveň realizují své svébytné volební programy.

Jiskření mezi koalicí a opozicí je normální, tvrdí primátor Opavy
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Pane primátore, co se vám v uplynulém období nejvíce povedlo? Na co jste hrdý?


Povedla se řada věcí, na kterých se vedení města podílelo. Zdárně se podařilo rozjet farmářské trhy, které se tak po letech konečně do Opavy vrátily, velmi úspěšné byly například také festivaly Bezručova Opava a Další břehy. Ve výčtu bychom jistě mohli dále pokračovat, nicméně hrdost je poněkud výjimečná vlastnost a je tedy spjata i s výjimečnými okamžiky. A já osobně nemám rád tak přepjatá slova.

Co se vám naopak nepovedlo a proč?


Nepovedla se bohužel rovněž celá řada věcí. Například řešení mnohého se na můj vkus posouvalo příliš pomalu, ale to se stává nejen v životě města, ale i v životě každého člověka.

Co je v současné době v Opavě vaší prioritou číslo jedna?


Prioritou pro město je samozřejmě zajištění jeho chodu a zabezpečení investičních akcí, které město plánuje. V příštím roce bude pokračovat několik klíčových projektů v rámci Integrovaného plánu pro rozvoj sídliště Kateřinky a to v celkovém objemu 85 milionů korun. Jedná se revitalizace dalších vnitrobloků, regenerace zahrad mateřských škol a o rekonstrukci veřejného osvětlení a některých komunikací. V rámci Integrovaného plánu bude také provedena zásadní obnova jedné z budov Seniorcentra, kde půjde o výměnu oken, opravu střechy a zateplení fasády. Další velkou akcí bude rekonstrukce cest v parcích v centru města, dokončena bude také rekonstrukce Kulturního domu Na Rybníčku. Společně s Moravskoslezským krajem zrealizujeme rekonstrukci ulic Janská a Bílovecká, kde dojde k opravě komunikací, chodníků, veřejného osvětlení a výstavbě cyklostezek. Těch akcí je samozřejmě mnohem více, na investice bude celkově vydáno přibližně 274 milionů korun. Připomeňme, že se ve velké většině jedná o investiční akce dlouhodobého charakteru, které jsou nyní dokončovány.

Co byste chtěl realizovat v letošním roce?


Byl bych rád, kdyby zdárně proběhly výše zmíněné investiční akce, rád bych také, aby Opava vzkvétala a kvetl zde i kulturní život. Pokud mám ale mluvit sám za sebe – rád bych dopsal už půl roku rozepsanou knihu, a rád bych postavil kousek plotu, který mi chybí kolem zahrádky, času ale bohužel nějak nezbývá.

Po minulých volbách přibyla do zastupitelstva nová politická uskupení. Pokud jsem dobře počítala, v opavském zastupitelstvu máte celkem stran. Jak se vám s nimi spolupracuje?


Vždy jsem se snažil komunikovat s lidmi a samozřejmě i s uskupeními, která tito lidé vytvářejí. Tuto variantu uplatňuji i v zastupitelstvu. Což vůbec neznamená, že nedochází k určitému jiskření mezi koalicí a opozicí, ale i to je patrně něco, co bychom nazvali slupkou normálu.

Radu města jste složili spolu s hnutím SOS pro Opavu, jak to po více jak roce spolupráce hodnotíte?


S tímto uskupením byla uzavřena koaliční smlouva a tato koaliční smlouva je dosud naplňována. Z tohoto pohledu je možné říci, že oba volební subjekty se vzájemně doplňují a nejen, že realizují vlastní programové prohlášení, ale zároveň realizují i své svébytné volební programy. V tomto smyslu se domnívám, že tato spolupráce přináší určité ovoce. Zdaleka si nemyslím, že je ideální, leč existuje snad nějaký ideál?

Jak vypadá vaše setkávání s voliči? O co se nejčastěji zajímají?


S našimi voliči se samozřejmě setkáváme denně při nejrůznějších akcích pořádaných městem, probíhá řada veřejných projednání k mnohým zamýšleným projektům, nemálo z nich přijímáme já i mí kolegové k řešení problémů také osobně. Nicméně abychom vyšli vstříc všem Opavanům, začalo vedení města loni v únoru pořádat pravidelné besedy, na kterých mají občané možnost zeptat se na nejrůznější problémy týkající se chodu města. Besedy konané pod názvem Otevřená radnice probíhají každou první středu v měsíci a občané mají možnost zeptat se skutečně na cokoliv. Výčet témat, o která se zajímají, je tedy nepřeberný, nicméně k nejčastějším samozřejmě patří dotazy ohledně nakládání s penězi z městské kasy a plánů města do budoucna.

 

Jak vypadá bytová politika ve vašem městě? Staví se u vás rodinné domy a nové byty?


Velká část městských bytů byla v minulosti rozprodána. V současné době město vlastní celkem 552 obecních bytů, nové město nestaví. Samozřejmě však díky soukromým investorům v Opavě nové rodinné domy a byty vyrůstají. Ze strany města je u některých nemovitostí preferováno, pokud kupující v těchto nemovitostech po rekonstrukci vytvoří právě byty či ty současné zrekonstruuje. V současné době také město dopracovává Koncepci sociálního bydlení na následující roky.

Zaznamenali jste ve vašem městě aktivity extremistických stran?
 

Hromadné aktivity extremistů zatím Opavu naštěstí minuly. Nicméně je pravda, že se na podzim množily stížnosti obyvatel jednoho z opavských sídlišť, kde měly být údajně sestěhovávány romské rodiny z okolních měst. Byty v této lokalitě městu sice nepatří, jedná se o domy soukromé společnosti RPG Byty, s. r. o., vedení města však přesto tato problematika nebyla lhostejná. Posílilo proto v dané lokalitě hlídky městských policistů a svolalo veřejné setkání s místními obyvateli. Společnost RPG zde vysvětlila, že v žádném případě zde Romy sestěhovávat nehodlá a že se tedy informace šířené mezi lidmi nezakládají na pravdě.

Jak to pokračuje?
 

Bylo dohodnuto, že společnost RPG provede ve spolupráci se sociálním odborem města a městskou policií kontroly bytů, zda zde nežije například více nájemníků, než je zde nahlášeno, a neshlukují se zde Romové. Z doposud proběhlých kontrol a kontroly ještě stále probíhají, však nic takového nevyplynulo. V současné době je situace na tomto sídlišti klidná. Přesto ji vedení města stále monitoruje a dále komunikuje s RPG o obsazování nových bytů na tomto sídlišti tak, aby zde nebyli vystěhováváni nepřizpůsobiví občané.

Máte připravenou nějakou strategii jak řešit případné extremistické aktivity?


Já se domnívám, že především bezpečnostní složky nejen města, ale i regionu mají zpracovanou jakousi strategii zásahu. Pokud vám ovšem jde o globální strategii proti extrémistickým hnutím, pak vím, že některými studiemi disponuje stát, věnují se tomu lidé na univerzitách a podobně. Město Opava takovýmto typem strategie nedisponuje. Koneckonců nebylo ještě třeba tuto oblast podrobit nějaké hlubší analýze.

Máte představu, kolik Romů bydlí v Opavě? Je s nimi nějaký problém?


Statistiku počtu obyvatel, kteří se hlásí k romské národnosti, město nevede a kromě výše zmíněné situace, která vznikla na Kylešovském sídlišti, žádné větší problémy s Romy v Opavě nezaznamenáváme. Od 1. června loňského roku začala především Romům v tíživých životních situacích pomáhat nová romská poradkyně, která je kmenovým zaměstnancem magistrátu. I její práce značně napomáhá k dobré komunikaci mezi městem a romskými spoluobčany.

Kdybyste měl občany ČR nebo cizince pozvat do Opavy, co byste jim rád ukázal?


Především bych jim ukázal řadu pozoruhodných památek – konkatedrálu Nanebevzetí Panny Marie, špičkovou to ukázku tzv. slezské gotiky, ukázal bych jim barokní památky a to ať už světského či církevního charakteru. Rozhodně bych neopomněl těmto lidem předvést Švédskou kapli, opět pozoruhodný architektonický produkt gotiky, neopomněl bych je uvést do domu umění, nově rekonstruovaného s řadou výstav. Samozřejmě mohl bych je také odkázat na Slezské zemské muzeum a záleželo by také na typu člověka, který by mě sem přijel navštívit. Jiného bych vzal na nedaleké Stříbrné jezero – buď na brusle, nebo vykoupat se – podle ročního období. Nebo bych si s ním vyjel na kole na kilometry cyklistických stezek a opět podle ročního období bychom celý ten den mohli skončit v nějaké příjemné restauraci, kterých je tady rovněž požehnaně.
 

Kdo je:

Prof. PhDr., CSc.  Zdeněk Jirásek (ČSSD), primátor města Opavy, se narodil v roce 1957. V roce 1981 absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého Olomouc a udělal si doktorát. V roce 1986 obhájil kandidaturu na KH ČSAV Praha, v roce 1995 docenturu na FFMU Brno. Profesuru získal v roce 1999 na UMB Banská Bystrica.
Od roku 1986 pracoval jako vědecký tajemník SÚ ČSAV Opava. Do roku 1994 pracoval dva roky jako tajemník Ústavu historie a muzeologie FPF SU Opava.  V letech 1994 až 1997 byl proděkanem FPF SU Opava, následující čtyři roky na stejné fakultě děkanem a pak až do roku 2007 rektorem Slezské univerzity v Opavě. Primátorem města Opavy se stal v listopadu 2010. Opavský primátor Zdeněk Jirásek má za sebou bohaté zahraniční zkušenosti.
Svou politickou kariéru začínal v roce 1987 vstupem do KSČ, kde byl dva roky. Už od roku 1989 uvádí ve svém životopise expertní a přednášková činnost pro Občanské fórum. V letech 1989 až 1992 byl voleným zástupcem Valného shromáždění ČSAV. V roce 2007 vstupuje do ČSSD a stává se členem OVV ČSSD. O rok později je členem rady a zastupitelstva Moravskoslezského kraje.
Mezi jeho zájmy patří lyžování, turistika, klasická hudba a dějiny umění
.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…