Protivládní levice: Lidé se bojí jít do ulic, tak to vyřešíme jinak

24.01.2012 12:19

Mluvčí Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) Milan Neubert vysvětlil v rozhovoru pro komunistický deník Haló noviny, proč se zítra uskuteční takzvané žárovkové referendum. Jde o to, že se lidé bojí protestovat proti vládě masově někde na náměstích, ale zapojení do takového protestu je více intimní. Proto si Neubert myslí, že bude mít podoba této akce masivní odezvu. Pravice ale podobné způsoby protestu odsuzuje. Milan Knížák by dokonce radši místo vlády svrhnul lid.

Protivládní levice: Lidé se bojí jít do ulic, tak to vyřešíme jinak
Foto: Martin Šimák
Popisek: Brněnská demonstrace organizace ProAlt

Česká vláda podle SPaS prosazuje asociální reformy, ale neplní přitom své vlastní sliby včetně boje s korupcí. Právě proto se SPaS rozhodl vyzvat občany, kteří jsou již dlouhodobě přesvědčeni o potřebě zavedení obecného referenda v ČR, ale i ty, kteří naprosto odmítají navržený způsob vyrovnání státu s církvemi, aby se aktivně zúčastnili středeční akce Hlasujme žárovkou.

„V loňském roce jsme získali zkušenosti z pokusů o masovější akce organizované odbory. Ukázalo se v nich, že i když lidé v průzkumech veřejného mínění vyjadřují jednoznačně nesouhlas s politikou současné vlády, tak se veřejných protestů účastní jen jejich malá část. Svou roli na tom hraje nepochybně obava, že taková veřejná účast bude zaznamenána a že bude mít své důsledky – v zaměstnání, ve společenských vztazích nebo v rodině. Jen si vzpomeňte na veřejnoprávní televizi, jak vystavila protestující proti vládní politice posměchu a ostouzení,“ řekl k tomu mluvčí SPaS Milan Neubert.

A jak má podle něj protest vypadat?  Prý jednoduše. Kdo chce co nejrychlejší odchod vlády, tak ať tuto středu přesně ve 20 hodin na 15 minut zapne nějaký výkonnější spotřebič, například rychlovarnou konvici, elektrickou troubu, vysavač, žehličku, mikrovlnnou troubu, či žárovku.

„Žárovkové referendum dává každému občanovi možnost, aby vyjádřil svůj postoj k položené otázce rovným a tajným způsobem. Nikdo se nemusí bát, že bude v důsledku zapojení do tohoto ´referenda´ jakkoli perzekuován a popotahován,“ uvedl dále Neubert.

SPaS prý rádo zaplatí 1,50 Kč za odběr elektřiny například patnáctiminutovým zapnutím jedné varné konvice o výkonu 1000 W.

„Za tu dobu se totiž spotřebuje čtvrtina jedné kilowatthodiny, což bude znamenat maximálně výdaj ve výši 1,50 Kč, ale spíše to bude jen jedna koruna. Samozřejmě, pokud zapneme více spotřebičů, tak to bude více, ale nepřesáhne to částku pěti korun. Tedy celkově to nebude finančně neúnosné pro nikoho. Vyšších plateb za elektřinu se tedy nikdo nemusí bát,“ dodal k tomu Neubert.

ČEZu to neprospěje

Podle něj se touto akcí rozhodně nepodpoří vyšší zisky ČEZ. „Výroba neplánovaného mimořádného množství energie totiž způsobí ČEZ velké problémy a bude to pro něj znamenat výdaje, které několikanásobně přesáhnou jakýkoliv příjem z našich peněz. Rozhodně nechceme podpořit přeměnu Česka na ČEZko,“ doplnil.

Sdružení SPaS se výrazněji do myslí lidí dostalo zvláště loni a to v souvislosti s akcí Uvařme vládu. Akce se tehdy snažila lidem vnutit myšlenku, že když 20. dubna v osm hodin večer zapnou všechny spotřebiče o výkonu tisíc wattů na dobu 15 minut, pak se to výrazněji projeví výkyvem odběru a podle toho se prý pozná počet lidí, kteří nesouhlasí s vládou Petra Nečase.    

Řada našich spoluobčanů se z existenčních důvodů bojí zúčastňovat demonstrací, proto jsme navrhli tento způsob protestu," odůvodňovali pak aktivisté nápad na své webové stránce. Ttuto akci prý podpořila výrazněji i Suverenita Jany Bobošíkové.

Knížák: Vyměnil bych za to národ

Nejnověji se v souvislosti s občanskou neposlušností hovoří v souvislosti s takzvanou Holešovskou výzvou, která by ráda sjednotila veškeré protivládní iniciativy pod jeden prapor a díky tomu údajně snáze prosadila pád Nečasovy vlády.

Jenže pravicoví politici již v minulosti zdůrazňovali, že podobné akce jsou nemyslné. Podle nich je uskutečnění reforem v Česku nutností, aby se dál země nezadlužovala.

„Já bych místo vlády svrhnul lid, vyměnil bych národ, to by možná bylo lepší. Kdyby se podmínky z té výzvy naplnily, tak by to destabilizovalo naprosto všechno. Víte, jak je těžké najít člověka, který se vyzná v resortu, který má řídit? Který ví, co to znamená vést stát? To není jednoduchá věc. Představa, že všechny vyhodíme a seženeme báječné, nové a nejlepší lidi, kteří to nahradí, to je zkrátka představa chudáka a hlupáka, který ničemu nerozumí a který nemá žádnou zkušenost. A zatím se ukazuje, že devadesát procent výměn je spíše k horšímu než k lepšímu,“ uvedl minulý týden pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Kavan: Nelze si od toho nic zvláštního slibovat

Dokonce i další mluvčí SPaS Jan Kavan (ČSSD) přiznal, že od nejnovější "žárovkové akce" si nelze mnohé slibovat. „Nemyslím si ani, že by to byla nějaká velmi účinná zbraň proti vládě,“ přiznal pro ParlamentníListy.cz Kavan.

„Přiznávám, že se nám nepodařilo pro tuto akci učinit nějakou větší medializaci, proto si myslím, že to je jeden z hlavních důvodů, proč to nebude mít velký dopad, neboť o tom většina lidí ani neví. Proběhlo to jen na webových stránkách občanských iniciativ,“ vysvětlil dále bývalý ministr zahraničí Kavan.

„Jenže skutečně se nám řada lidí při těch různých akcích svěřuje, že mají obavu jít do ulic, nebo stávkovat, nebo dělat něco jiného veřejného, neboť by mohli mít problémy v zaměstnání. Pokud chce ale dát někdo najevo svůj nesouhlas s kroky vlády, a nechce riskovat, tak ať si v soukromí svého bytu prostě ty spotřebiče zapne,“ vyzval dále Kavan.

Na druhou stranu ale přiznal, že zapojení lidí do akce je téměř nezměřitelné. Problém je totiž v tom, že se změnil způsob monitorování spotřeby elektřiny a poskytování údajů.

„Ještě loni bylo možné z naprostých detailů zjistit výkyvy těch 15 minut, ale nyní to prý nebude možné. Tak tam vidím velký problém, neboť to už nepůjde změřit jako dřív,“ dodal exministr zahraničí a přiznal, že s politiky zvláště levice akce konzultována nebyla. Takže netuší, zda se do ní nějak výrazněji levice zapojí.

Opálka: My jsme součástí SPaSu

Poslanec za KSČM Miroslav Opálka ovšem přiznal, že KSČM je přímo součástí SPaSu, a tak rozhodně akci její členové podpoří. „Není to první akce tohoto druhu. Takových akcí už proběhlo několik a myslím si, že je to ideální možnost,  kdy lidi mohou vyjít do ulic a vyjádřit svůj postoj,“ řekl Opálka pro ParlamentníListy.cz.

„Já bych řekl, že vláda si ale z tohoto moc dělat nebude, jako si nedělá nic z protestu na náměstích. Jde o to, aby se lidé o tom dozvěděli, a aby se v rámci různých seskupení dokázali shodnout,“ vypočítal dále argumenty Opálka.  

Každá akce ale dle jeho mínění potřebuje určitou tradici. "Možná že u někoho může vzbudit nedůvěru, ale dostávám denně stížnosti od občanů na reformy a na práci kontaktních pracovišť na úřadu práce a myslím si, že ta naštvanost občanů je už velká a možná tato akce bude jednou z cest, jak lidi projeví svůj názor. Pak podle toho množství lidí, kteří se do toho případně zapojí, se dá uvažovat o tom, co s tím dál,“ dodal komunista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…