VÍME PRVNÍ Věci veřejné chtějí svolat K9. Téma: Pravomoce NKÚ

24.01.2012 11:59

VÍME PRVNÍ Věci veřejné chtějí svolat K9, a to hned k několika tématům. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdil vysoce postavený člen Věcí veřejných. Vicepremiérka a první místopředsedkyně strany již požádala premiéra Petra Nečase o její svolání.

VÍME PRVNÍ Věci veřejné chtějí svolat K9. Téma: Pravomoce NKÚ
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Véčkaři by chtěli, aby se lídři koaličních stran sešli ještě před zahájením schůze Poslanecké sněmovny, tedy do úterý 31. ledna. Mezi témata jednání by měly patřit například situace ve školství a debata o zvýšení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Splnit koaliční smlouvu

„V koaliční smlouvě je, že by měly zvýšit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, přejeme si tedy naplnit tedy tento bod smlouvy. Karolína Peake již požádala premiéra o svolání K9, zatím ale nemáme odezvu. Rádi bychom to stihli před zasedáním sněmovny,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen Věcí veřejných.

"Předložíme novelu Ústavy a novelu zákona o NKÚ, které umožní kontrolu nakládání s majetkem územních samospráv a dalších veřejnoprávních korporací. Navrhneme způsob kontroly nakládaní s majetkem právnických osob ovládaných státem nebo územními samosprávnými celky. Vláda bude provádět jednou ročně pravidelnou kontrolu realizace nápravných opatření vyplývajících z kontrolních nálezů NKÚ," píše se v koaliční smlouvě.

Poslední schůze K9 se zabývala tématikou církevních restitucí a nesla se v napjaté náladě, neboť zde premiér pohrozil odvoláním ministrů VV, kteří by hlasovali proti dohodě o narovnání států s církvemi.

Kdo je v K9

Podle Koaliční smlouvy svolává jednání K9 předseda vlády zpravidla jednou za dva týdny. O svolání jednání může též požádat kterýkoliv předseda koaliční strany. Delegaci koaliční strany tvoří předseda strany a dva další zástupci. Schůzka řeší aktuální i střednědobé úkoly a monitoruje průběžné plnění koaliční dohody. Program schůzky sestavuje předseda vlády a je doplnění zbývajícími koaličními stranami. Schůzka přiměřeně řeší i personální záležitosti. Zápis ze schůzky se pořizuje nedohodnou-li se zástupci jinak.

Za ODS se K9 zúčastní premiér a předseda strany Petr Nečas, místopředseda strany Alexandr Vondra a předseda Poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, za TOP 09 předseda Karel Schwarzenberg, první místopředseda Miroslav Kalousek a předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík a za Věci veřejné předseda strany Radek John, první místopředsedkyně VV Karolína Peake a předseda poslaneckého klubu Vít Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…