Véčka žalují ŘSD a další firmy

24.01.2012 12:05

Trestní oznámení na bývalé šéfy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) i přestavitele několika stavebních firem kvůli stavbě dálnice D47 podal v pondělí místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Policie má vyšetřit, kdo je odpovědný za škodu přes půl miliardy korun, která podle něj vznikla použitím levné a méně kvalitní ocelárenské strusky místo strusky vysokopecní. Jarolím se navíc domnívá, že v tomto případě mohlo jít o organizovaný zločin, použití méně kvalitního materiálu prý totiž musel někdo vymyslet a zkoordinovat.

Véčka žalují ŘSD a další firmy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

"Toto se podle mne nemohlo dít bez posvěcení politických elit. Já si myslím, že se reálně bavíme o tom, že to byla zlodějina, kterou někdo musel vymyslet a dělat v koordinaci zadavatele a zhotovitele," prohlásil Jarolím. Předseda VV Radek John vývoj okolo dálnice označil za výsledek dlouhodobé protikorupční strategie strany.

Materiál v rozporu se smlouvami

Podané trestní oznámení míří na manažery společnosti Eurovia CS Martina Borovku a Bořivoje Kačenu, na šéfa moravské pobočky stejné firmy Jána Špaňa, na prezidenta někdejší společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava Pavla Vítka, na předsedu představenstva firmy Dopravoprojekt Františka Vránu, na jednatele společnosti HBH Projekt Radovana Hrnčíře a Ivana Budíka a na exředitele ŘSD Petra Laušmana a správce stavby Tomáše Mráčka.

Politik dnes poskytl novinářům dokumenty, které podle něj dokládají, že struska, jejíž cena je 17,50 za metr krychlový, byla použita jako materiál na stavbu v rozporu s uzavřenými smlouvami. V nich byla specifikována vysokopecní struska, jejíž metr krychlový stojí 373 korun. "Zhotovitel tak na daném úseku zinkasoval o 536 milionů Kč víc než odpovídalo ceně skutečně použitého materiálu," uvedl Jarolím v trestním oznámení. Před novináři zdůraznil, že je důležité, aby za podobné věci nesl odpovědnost a byl potrestán konkrétní viník.

Podle ředitele Eurovia Borovky škody způsobené vadami na dálnici D47 u Ostravy činí jen 125 milionů korun, tedy jen asi tři procenta z celkových nákladů stavby. Řekl to deníku E15. Na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice D47 mezi Bělotínem a Ostravou reklamuje ŘSD celkem 901 vad. Pověřený ředitel ŘSD René Poruba na začátku ledna novinářům oznámil, že ředitelství bude prověřovat i další lokality a škody jdou do stamilionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…