Odboráři křičí: Média nás blokují. Dušek prý nesměl ani do televize

26.01.2012 20:57

Nejen televize Barrandov, ale zřejmě i další média blokují české odboráře. Ti mají prý omezený přístup do médií. Třeba šéf Svazu odborů a služeb Jaroslav Dušek měl prý několik let zákaz vstupu na obrazovky řady televizí. Těm se totiž nehodí to, co odboráři říkají.

Odboráři křičí: Média nás blokují. Dušek prý nesměl ani do televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Plánovaný odchod podnikatele Tomio Okamury z TV Barrandov, s níž spolupráci ukončil dříve, než začal, vyvolává mnoho otázek. Důvodem, proč Okamura rozvázal s televizí spolupráci, je skutečnost, že mu bylo zamezeno, aby si do svého pořadu Dobrý večer, Česko zval zástupce odborů. Vedení televize si ale podobné hosty na obrazovce nepřálo.

A TV Barrandov není jediná, do níž mají odboráři takzvazně plot. „Mohu potvrdit, že TV Prima nezve odboráře do politických debat. Nikdy jsem pozvání nedostal ani já ani nikdo z naší asociace,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ASO Bohumír Dufek. Jedinou výjimkou byl předseda konkurenční ČMKOS Jaroslav Zavadil, který se v pořadu Partie objevil v prosinci.

Dušek: V TV ani minutu

Šéf Svazu odborů a služeb Jaroslav Dušek diskriminaci ze strany médií potvrzuje. "Absolutně ano, odbory jsou upozaďovány, v některých médiích třeba v uplynulých letech byly přísné zákazy, například mě třeba některé televize nepustily na obrazovku ani na minutu," řekl ParlamentnímListům.cz odborář. "Odbory nemají šanci se prezentovat, přitom jako jedny z mála říkají pravdu," dodal pro redakci.

Situace je vážná...

Také šéf odborového svazu KOVO Josef Středula je chováním médií zděšen. "Je to (Okamurův spor s TV Barrandov, pozn. red.) připomínka toho, že bychom se měli opravdu vážně zamyslet nad stavem současné společnosti a demokracie," řekl ParlamentnímListům.cz odborář. "Situace je vážná, tímto se blížíme východu, ve smyslu menšího respektu k demokratickým hodnotám," dodal.

On sám sice přímou diskriminaci ze strany médií nezažil, podobné tendence, jako ty barrandovské, ale považuje za alarmující. "Odboráře mohou blokovat touto cestou třeba i někteří politici. Přitom právě jim by měli být vděčni. Byli to právě odboráři, kdo se svým způsobem podílel na přerodu k demokracii," dodal pro redakci.

Kubek: Svoboda slova jen na papíře. To ví každý

Ještě ostřeji se vyjádřil šéf České lékařské komory, Milan Kubek. "Postoje pana Okamury si vážím. Svoboda slova je v České republice spíše jen na papíře, to ví všichni, kdo mají mozek," sdělil ParlamentnímListům.cz s tím, že o nezávislosti médií v ČR nemůže být skoro ani řeč. Odbory prý v nich mají opravdu menší než žádoucí prostor.

Odborník: Blbost. Odborářů je dost

To mediální analytik Jiří Mikeš jen kroutí hlavou. "Mám pocit, že pozornost, kterou média věnují odborářům, je značná. Média se vyžívají v tom, že přináší špatné zprávy.  Právě odboráři velmi často vše kritizují, proto se v nich objevují velmi často," řekl redakci odborník.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…