Svědectví o sexu v disentu: Vašek Havel byl váhavý

27.01.2012 21:12

Internetový server Freeglobe.cz zveřejnil pasáž z životopisu Václava Havla, který napsal literární kritik a historik Martin C. Putna. Dosti otevřeně se tam hovoří o sexuálních orgiích v disentu.

Svědectví o sexu v disentu: Vašek Havel byl váhavý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Putna píše, že o bohémství umělců šedesátých let podává svědectví dosti otevřené, pro někoho možná až šokující, scenárista Pavel Juráček (1935-1989), Havlův blízký přítel na sklonku šedesátých let - mimo jiné byl Havel svědkem při Juráčkově druhém sňatku (...). Juráček píše ve svém deníku kromě jiného o tom, jak Havel i on užívali při psaní fenmetrazin - dobově dostupné a "kultovní" psychofarmakum.

Kultovní drogy

„Jenomže Vašek má na rozdíl ode mne neobyčejně pedantickou povahu, takže si vypracoval a vyzkoušel důkladný systém v užívání těch tabletek, a ten systém - jak už je Vaškovým zvykem - pečlivě dodržuje,“ cituje Putna Juráčka.

Juráček píše rovněž o divokých večírcích. I o společné účasti na akcích, které se konaly v domě spisovatele Jiřího Muchy na Hradčanech a které literárně ztvárnil i americký návštěvník, spisovatel Philip Roth v novele "Pražské orgie" (1985, česky 1988). Juráček podle Putny zaznamenává i jistou Havlovu sexuální váhavost. Podle Putny se Havel snažil si uchovávat i uprostřed divokého hýření jakousi vnější noblesu a vnitřní čistotu.


Vašek doufal, že se dostane k nějaké holce

„V noci jsme se ocitli u Vaška Havla, doufal, chudák, že se dostane k nějaké holce - pozval nás proto všechny - jenomže jako obyčejně neuspěl, je totiž strašně decentní a zdvořilý, chce donekonečna uplatňovat svůj proslulý intelekt a nechápe, že ve čtyři hodiny ráno je nutné spíše jednat, než mluvit. Zatím co říká: Promiňte, ale nemohl bych vám položit ruku na vaše skutečně překrásné koleno?, padaly v sousedním pokoji holky na znak, aniž by je o to někdo žádal,“ vzpomíná Juráček.

Toto morální libertinství zvláště v erotické oblasti přetrvalo pak podle Putny v havlovském prostředí i do období disentu. „Tehdy ovšem vzbuzovalo nejen líčené pohoršení komunistické propagandy, ale i upřímné pohoršení exulantů a zahraničních přátel českého disentu,“ píše ve své knize Putna.

O bohémském nezřízeném životě podali svědectví i další jeho známí. Například básník Daniel Strož, který vydával jeho knihy, v rozhovoru pro Britské listy.cz o Havlovi řekl: „ještě připomenu jednu lež, kterou o sobě mohl vyvrátit: Neonemocněl totiž v kriminálu. Svůj těžký zápal plic si uhnal počátkem září 1989, když silně opilý, kdesi u Havlíčkova Brodu spadl do hlubokého potoka, v němž málem utonul.“ O Havlově velmi přátelském vztahu k alkoholu píše i disident Jiří Wolf.

 

Citace jsou z knihy: Martin C. Putna: Václav Havel. Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století, Knihovna Václava Havla o.p.s., Praha 2011, str. 98-99

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…