Česko šikanovalo zahraniční studenty. Pomoct jim musel až ombudsman

29.01.2012 16:12

Jezdit autem je přepych. Ovšem vozit se „šalinou“ nebo prostě hromadnou dopravou v Brně je také drahý špás. Po zdražení stojí nejlevnější jízdenka na patnáct minut dvacetikorunu, hodinu se lze vozit za 25 korun. Výše jízdného trápí nejen Čechy, ale také cizince. Těm musí pomáhat i ombudsman.

Česko šikanovalo zahraniční studenty. Pomoct jim musel až ombudsman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

 

Jízdné je významnou položkou také pro studenty, kterých jsou v Brně tisíce. A nejen domácích. Stále více zde studují lidé ve značném počtu ze Slovenska a také z mnoha zemí Evropy. Ty však bral český stát lidově řečeno „na hůl“.


Ukřivdění a diskriminovaní se cítili hlavně studenti, kteří v hojné míře dojíždějí do Brna za vzděláním například ze sousedního Slovenska nebo i z jiných zemí Unie. Těm nyní výrazně pomohl postoj veřejného ochránce práv. Na základě jeho doporučení upravilo Ministerstvo financí podmínky pro přiznání nároku na žákovské jízdné s tím, že na cenové zvýhodnění na vnitrostátní dopravu mezi bydlištěm a školou mají od 1. ledna 2012 nárok všichni žáci a studenti. Z cenového výměru Ministerstva financí bylo odstraněno kritérium, které žákovské jízdné přiznávalo pouze studentům s místem trvalého pobytu na území ČR. V rozporu s právem Evropské unie tak byli znevýhodňováni studenti českých škol z jiných členských států EU.


Na problém upozornila Slovenka


„Na ochránce se obrátila studentka s trvalým pobytem na Slovensku, studující na české vysoké škole, s upozorněním, že slovenští studenti na českých školách jsou znevýhodněni, protože jim není přiznán nárok na zvláštní jízdné pro žáky a studenty škol. Podle cenového výměru Ministerstva financí č. 01/2010 ze dne 8. prosince 2009 měli na žákovské jízdné nárok studenti prezenčního studia ve věku do 26 let při cestování na trase z místa trvalého pobytu do místa sídla školy. Výhoda se však týká i míst dočasného bydliště, jako je internát, kolej nebo domov mládeže a zvýhodnění náleží i studentům dojíždějícím za studiem do zahraničí – u nich platí z místa trvalého pobytu na hraniční přechod,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana. Smyslem žákovského jízdného, je podle ministerstva financí poskytnutí výhody studentům, kteří do školy dojíždějí. Dopravcům toto zvýhodnění kompenzuje stát.


Cizinci měli smůlu


Podle veřejného ochránce práv však nelze souhlasit s tím, aby tato výhoda byla podmíněna trvalým pobytem v České republice. Podmíněním nároku na žákovské jízdné místem trvalého pobytu byli ze zvýhodnění vyloučeni jak studenti z jiných států EU, kteří do škol v České republice dojíždějí, tak děti občanů EU usazených v České republice.


Zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti vyplývá přímo z primárního práva Evropské unie (čl. 18 Smlouvy o fungování Evropské unie) a z rovného postavení občanů všech členských států EU. Rozlišování na základě místa trvalého pobytu představovalo v tomto případě zvýhodnění studentů české státní příslušnosti, oproti ostatním studentům ve srovnatelných podmínkách. Ochránce proto odmítl názor ministerstva financí, že je zcela v kompetenci státu, aby se rozhodl, jaké druhy podpor poskytne studentům s trvalým pobytem na území České republiky. Není přijatelné používat kritérium, které znevýhodňuje státní příslušníky jiných členských států Evropské unie ve volném pohybu a v přístupu ke službám. Z tohoto důvodu proto ochránce doporučil ministrovi financí, aby změnil cenový výměr a uvedl ho do souladu s evropským právem.


„Ministr doporučení vyhověl, původní cenový výměr zrušil a vydal nový, účinný od 1. ledna 2012, podle kterého mohou zvýhodněné vnitrostátní jízdné na trase bydliště – škola využívat všichni studenti prezenčního studia. Pokud se bydliště či škola nacházejí mimo území ČR, zvýhodněné jízdné platí pouze k hraničnímu bodu,“ doplnila Hrazdílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…